Mišetić: Gotovini ne trebaju nikakve garancije stranih političara

Mišetić: Gotovini ne trebaju nikakve garancije stranih političara

ODVJETNIK Ante Gotovine kazao je za Index kako će ovaj tjedan uručiti zahtjev Haškom sudu za puštanje generala Ante Gotovine na slobodu do početka suđenja, i da za tu svrhu nije pripremio garancije stranih državljana, jer to nema veze veze s njegovim puštanjem.

Podsjetimo, početkom srpnja odvjetnički je tim generala Gotovine najavio da će do 25. srpnja uputiti zahtjev za njegovo puštanje sudu, a prije i zahtjev hrvatskoj vladi za garancije da će se ovaj vratiti na suđenje. Međutim došlo je do tehničkih problema, otkriva nam Mišetić.

"Iz tehničkih razloga, nismo uspjeli prikupiti sve što nam je potrebno za argumentaciju pred sudom, ali s time upravo završavamo, tako da bi se još ovaj tjedan zahtjev mogao naći pred sudom u Haagu", kaže on, ali još uvijek ne otkriva koji bi novi argument mogao osloboditi bivšeg bjegunca od međunarodnog suda, do početka suđenja.

Nikad korišteni adut

"Ne radi se o skrivenom adutu, nego jednostavno argumentu koji još nikada nije korišten na tom sudu. Morali smo biti kreativni, jer se Gotovina nije dobrovoljno predao, ali to mu samo oduzima taj argument, pozitivan, ali ne presudni faktor", kaže on, i tvrdi kako argument obrane "neće biti ništa senzacionalno", nego samo "nešto novo".

Da bijeg nije presudan u odluci suda, Mišetić navodi primjer Milana Milutinovića, bivšeg srbijanskog predsjednika, koji je pušten na slobodu iako se nije dobrovoljno predao.

"Bijeg nije stvar koju sud koristi za kažnjavanje optuženika i njihovo nepuštanje da se brane na slobodu, nego se dobrovoljna predaja tretira kao pozitivan faktor kod takve odluke", kaže on, i ponavlja kako je presudno smatra li sud da će ponovno vidjeti optuženika na zakazanom ročištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Do sada postoji barem devet slučajeva u kojima je hrvatska vlada izdala garanciju, i u svakom od njih pritvorenici su pušteni. Ali ovdje je ponovno najvažnije - ima li hrvatska vlada mehanizme nadzora i hoće li poduzeti mjere da se Gotovina vrati u Haag na suđenje", naglašava Mišetić.

Prodanovićeva izjava omalovažava hrvatsku vladu

Mišetić nam je prokomentirao izjavu donedavnog odvjetnika generala Ivana Čermaka, Čede Prodanovića, koji je rekao da uz protivljenje Gotovininom puštanju glavne haaške tužiteljice, Carle del Ponte i činjenice da je ovaj bježao od suda, generalu potreban "angažman značajniji od onoga Hrvatske vlade". Tu je naveo da bi za Gotovinu trebala garantirati neka svjetska politička ličnost ili druga država.

"Tu bi opet politika tražila puštanje, a to nema veze s pravom. Ta njegova izjava na neki način omalovažava hrvatsku vladu i njihovu garanciju", kaže on, i dodaje kako gotovini nisu potrebne takve garancije. Na svjetskog političara, tvrdi Mišetić, bez obzira na njegov ugled, sud gleda jedino iz perspektive što on može poduzeti u slučaju bijega optuženika.

"Možda politički ili iz razloga PR-a može izgledati okej", kaže on, "ali jedino kada bi tražili da Gotovina bude u državi tog stranog političara na slobodi, taj bi argument imao težinu", zaključuje.

Šešeljevci će dobiti pola milijuna eura od suda u Haagu

Upitali smo Mišetića je li mu poznato da će haaški optuženik Vojislav Šešelj dobiti odvjetničku naknadu jer se brani sam, a koju bi inače od UN-a, odnosno suda u Haagu, dobili njegovi odvjetnici.

"Da, istina je. Dobit će oko 500 tisuća eura za troškove obrane, ali ne direktno on nego njegovih 27 pravnih savjetnika, članova Srpske radikalne stranke", kaže Mišetić.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara