Miševi imaju vlastite orijentire

DIVLJI miševi stvaraju prijenosne orijentacijske znakove od lišća žarkih boja i drugog materijala dok istražuju polja u potrazi za hranom, pokazalo je najnovije istraživanje čeških znanstvenika.To je prvi dokaz da, osim ljudi, i životinje koriste prijenosne orijentire za lakše snalaženje u okolini, piše "National Geographic".

"Nitko nije mislio da su miševi dovoljno pametni da bi rabili znakove za lakšu navigaciju," rekao je biolog Pavel Stopka sa Sveučilišta Charles u Pragu.

Divlji miševi žive na ogromnim poljima, kojima obično nedostaju znakovi raspoznavanja pomoću kojih bi miševi označili svoja gnijezda, izvore hrane ili moguće opasnosti. Stoga te životinje, dok istražuju okolinu, grade hrpice lišća i grančica, tvrde Stopka i njegov kolega David Macdonald sa Oxforda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad miš istraži određeno mjesto, postavlja orijentacijski znak i odlazi dalje. Ako se mora skloniti pred grabežljivcem, brz pogled na orijentir vraća ga tamo gdje je bio prije nego što se grabežljivac pojavio.

"Radi se o vrlo zanimljivom mehanizmu orijentacije miševa," rekla je Jane Hurst sa Sveučilišta Liverpool, koja proučava snalaženje kućnih miševa pomoću mirisa. "On nam pruža novi uvid u sposobnosti tih životinja, za koje većina ljudi misli da su poprilično glupe."

No, Hurst upozorava da najprije treba eliminirati mogućnost orijentacije mirisom, budući da miševi imaju mirisne žlijezde u području usta.

Tako, primjerice, kućni miševi obilježavaju svoj teritorij proteinima iz mokraće, dok njihovi divlji srodnici to ne rade, jer bi ih miris mogao odati neprijateljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara