Miškoviću nije dopušteno ulagati u Hrvatsku?

Miškoviću nije dopušteno ulagati u Hrvatsku?

SVESTRANI poduzetnik s područja bivše Jugoslavije, Miroslav Mišković, požalio se čelnicima Europske unije na blokiranje njegovih investicija u države bivše Jugoslavije.

Mišković, koji je svrstan među tisuću najbogatijih ljudi na svijetu nije izravno optužio hrvatske vlasti, međutim optužio je sve osim Crne Gore gdje nema problema. Na čelu poslovnjaka iz Srbije koji su se sastali s Olijem Rehnom kako bi razgovarali o pridruživanju Srbije EU, iskoristio je trenutak i požalio se na probleme u širenju svog poslovanja, piše Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornik Vlade, Zlatko Mehun nije upoznat sa sastankom srpskih poduzetnika s Rehnom no za Slobodnu Dalmaciju je izjavio: "Ne želimo komentirati ničije pojedinačne istupe o ulaganju u Hrvatskoj. Činjenica je da su strana ulaganja u Hrvatsku obilna i da se odvijaju prema jasnim i transparentnim uvjetima i natječajima. Nema diskriminacije prema bilo kojem ulagaču".

Neostvarena kupnja Zagrepčanke za 100 milijuna eura

Mišković je također napomenuo pred Unijom kako se slobodna trgovina na Balkanu ne provodi do kraja te traži pomoć jer njegova tvrtka Delta holding ima velike interese na tržištu na koje ne može prodrijeti. Interes Miškovića je velik s obzirom da njegova tvrtka posluje s financijskim sektorom, proizvodnjom i trgovinom hrane i pića, trgovačkim centrima, preprodajom nekretnina i automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji pokušaj probijanja Delta holdinga na hrvatsko tržište povezano je uz prodaju nekretnina propale tvornice Zagrepčanka za koji je Miroslav Mišković bio spreman izdvojiti gradskoj upravi svotu od 100 milijuna eura. Kako je dalje poznato, Zagrepčanka je prodana Institutu građevinarstva Hrvatske s Jure Radićem na čelu. Osim toga, Todorić i Agrokor vrlo uspješno ulažu, kupuju i posluju na području Srbije dok Mišković želi, ali ne može niti do Hrvatskih mrvica. 

Mišković - Todorić 1:0

Naime, kada je nedavno počela prodaja svjetskog branda Costa caffe u Hrvatskoj, njezini distributeri poricali su bilo kakvu povezanost s Delta holdingom, iako Mišković ima ekskluzivno zastupstvo tog branda za područje Balkana. Improm, križevačka mesna industrija također je demantirala ikakav upravljački ili vlasnički odnos s Miškovićevom tvrtkom unatoč postojanju utemeljenih indicija da se taj odnos pokušao ostvariti prije godinu dana.

Srpski poduzetnici u Hrvatskoj nisu uspjeli s poslovanjem ili preuzimanjem ičega značajnijeg što bi utjecalo na gospodarsku sliku, no pritom je Ivica Todorić zahvaljujući nama bližem istoku postao jedan od 20 najvećih i najznačajnijih poduzetnika u Srbiji.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara