misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali završen tjedan hrvata iz crne gore

Na završetku Tjedna Hrvata iz Crne Gore u Hrvatskoj biskup kotorski msgr. Ilija Janjić predvodio je danas svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali. L

Susreti i događaji proteklog tjedna - Tjedna Hrvata iz Crne Gore za nas su obećavajući i opominjući, obećavajući jer nas potiču na buduće susrete, a opominjući jer nas prisjećaju na bolna vremena kada su se Hrvati u Crnoj Gori činili nepovratno udaljenima od matičnog naroda, rekao je u propovijedi msgr. Janjić.

Podsjetio je da zagrebačka katedrala čuva likove sv. Lepolda Bogdana Madnića, blaženicu Ozanu Kotorsku i blaženoga Gracija iz Mula. Oni podsjećaju, rekao je, na znameniti kraj, nekad hrvatski, iz kojeg su se u hrvatsku duhovnu i civilizacijsku baštinu ugradili mnogi svojim djelovanjem i radom.

Biskup Janjić je dodao kako gotovo 40 posto kulturnih spomenika današnje Republike Crne Gore čine upravo spomenici Hrvata na tom području, a neki od njih su pod zaštitom UNESCO-a.

Naši glasnogovornici su zapravo arhivi koji su sačuvali puno toga vrijednoga iz prošlosti hrvatskog naroda na području Boke, Kotora, Tivta i Bara, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati u Crnoj Gori sebe ne predstavljaju političkim narodom, nego uljudbenom skupinom, ponosni na svoju duhovnu baštinu i svjesni da ih ta baština opominje kako je svaka prepotentnost kratkog daha i vijeka, a svaka vjernost temeljna duhovna zasada uvijek prepoznata."

Na završetku misnog slavlja biskup Janjić zahvalio je svima koji su organizirali Tjedan Hrvata iz Crne Gore, dodajući kako je on potaknuo jačanje nacionalnog i vjerskog identiteta Hrvata u Crnoj Gori.

Nakon misnog slavlja, koje je uveličao i Mješoviti pjevački zbor "Kralj Zvornimir", pred zagrebačkom katedralom izvedeno je Bokeljsko kolo, simbol Bokeljske mornarice utemeljene početkom devetog stoljeća.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara