Mitropolit Jovan predvodio liturgiju u hramu Svetog Preobraženja

Svetu arhijerejsku liturgiju danas je u prigodi pravoslavnoga Božića u zagrebačkom hramu Svetoga Preobraženja predvodio mitropolit zagrebačkoljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović. L

Nakon dvosatne liturgije arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović, u ime Srpske pravoslavene općine u Zagrebu, vjernicima je pročitao tradicionalnu poslanicu koju svakoga Božića upućuje poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle.

U poruci patrijarh poziva "duhovnu braću" u dijaspori, ali i u domovini, koji žive u mješovitim sredinama da prema svima pokažu, ne samo razumijevanje, već i ljubav.

Pozivajući na mudrost i ljubav najodgovornije u svoj zemlji, patrijarh kaže da ne traže "carska prava", već samo da se istina ne proglašava za laž, niti laž za istinu, nemoral za moral. Pavle u poslanici potiče "duhovne kćeri" da rađaju djecu, a ne da ih "nerođene u utrobi ubijaju izgovarajući se planiranjem obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vodstvo Srpske pravoslavne općine u Zagrebu na čelu s mitropolitom Jovanom svim vjernicima, koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitalo je Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji-Hristos se rodi".

Sutra se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi slavi Sabor presvete Bogorodice, a 9. siječnja Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan.

Vjernici koji po julijanskom kalendaru slave Božić okupili su se danas i u hramovima diljem Hrvatske.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara