Mitropolit Pavlović: Srpski mediji nisu imali pravo kad su prigovarali da je Papa beatificirao ustašu

MITROPOLIT zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović za današnji je "Jutarnji list" rekao kako su posjeti Pape Ivana Pavla II. bili od iznimnog značaja za Hrvatsku, osobito poslijeratni kada je dao veliku podršku hrvatskoj kao državi te kada je beatificirao kardinala Alojzija Stepinca.

Na konstataciju novinara kako su u to vrijeme srpski mediji pisali da je Papa beatificirao ustašu, mitropolit Pavlović odgovorio je kako "misli da nisu imali pravo za te prigovore".

"Dok je bio otvoren proces prikupljanja dokumenata za njegovu beatifikaciju, svatko je imao mogućnost da kaže svoju riječ za ili protiv," rekao je Pavlović i dodao kako se tada kad je bila otvorena mogućnost nisu javljali.

"Kada je zaključen proces beatifikacije, nisu imali prava prigovarati", napomenuo je i dodao kako je Papa u svojoj Crkvi mjerodavan da po kriterijima beatifikacije koji su na snazi taj proces dovede do kraja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je Stepinac po mjerilima Katoličke crkve blaženi, ostale to ne treba obvezivati, dodao je.

Također je, prenosi list, rekao kako se Stepincu sudilo "u izuzetnoj situaciji koja je svima jasna. To je bio Titov režim i tko se mogao usprotiviti tomu državnome kursu!. Da je to bio demokratski sistem da su ljudi mogli iznijeti svoje argumente i da se točno moglo ustanoviti što jest, a što nije. Po kršćanskoj etici i moralu svaki čovjek koji čini dobro mora biti nagrađen i poštovan, a onaj tko krši i ljudski i Božji moralni zakon mora odgovarati na mjerodavnim sudovima...", a "ono što je za Božji sud, nitko ne može spriječiti", izjavio je mitropolit Pavlović.

Hrvatski državni arhiv nedavno je objavio Dnevnik Diane Budisavljević od 1941. do 1945. u kojem je prikaz rada "Akcije Diane Budisavljević" tijekom koje je uz pomoć nadbiskupa Alojzija Stepinca spasila više tisuća pravoslavne djece i izradila kartoteku za njih oko 12 tisuća, koja je omogućila da se sačuva njihov identitet i omogući povratak obiteljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara