Mjesec dana od primjene Zakona o zaštiti potrošača

GLAVNI državni inspektor Branko Jordanić izjavio je Hini da je izuzetno zadovoljan primjenom Zakona o zaštiti potrošača koji je u primjeni nešto više od mjesec dana.

"Izuzetno sam zadovoljan jer je uspostavljen sustav u kojem sudjeluju sami potrošači, i sve se odvija onako kako sam i očekivao", rekao je Jordanić.

Na samom početku primjene zakona u središtu medijske pozornosti bili su uglavnom marginalni problem - (ne)naplata vrećica s logotipom.

Međutim, potrošačke udruge upozorovale su na najvažniji problem - što gradovi i općine nisu osnovali savjetodavna tijela, a javna poduzeća "drugostupanjska povjerenstva za pritužbe građana", u koja, među ostalima, moraju biti uključeni i predstavnici potrošačkih udruga, a koja daju mišljenja o cijenama i kakvoći.

Sada, mjesec dana od primjene zakona, osnovana su ili se osnivaju savjetodavna tijela po gradovima i općinama, te povjerenstva za pritužbe građana po javnim poduzećima, ali proces ide sporo.

Inspektori Državnog inspektorata obavili su nadzor kod 178 trgovaca javnih usluga i utvrdili da je njih 17 osnovalo povjerenstva, a da je kod 88 osnivanje u tijeku.

Državni je inspektorat protiv 73 trgovca podnio zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka zbog neosnivanja povjerenstva, istaknuo je Jordanić. Riječ je o trgovcima koji nisu osnovali, a niti pokrenuli aktivnosti za osnivanje povjerenstva. Za taj prekršaj propisana je kazna od 10.000 do 50.000 kuna.

Napomenuo je kako su HT i HP osnovali središnja povjerenstva, a za pojedina distributivna područja osnivanje je u tijeku, te da je HEP Opskrba d.o.o na distributivna područja poslala dopis.

Problem je, rekao je Jordanić, što je čitav sustav zaštite potrošača još uvijek dosta krnji zbog neorganiziranosti udruga za zaštitu potrošača. Kao mogućnost predložio je da se u sustav volonterski angažira i studente završnih godina ekonomskih, pravnih, tehnološko-prehrambenih i sličnih fakulteta.

O zahtjevu potrošačkih udruga da bi se njihovim predstavnicima koji su članovi povjerenstava i savjetodavnih tijela trebala isplaćivati naknada, Jordanić je rekao "da je to izvan pameti".

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Vesna Brčić Stipčević rekla je da je problem u tome što zakon ne predviđa takve naknade, a da su ljudi prisiljeni iz Zagreba putovati u okolna mjesta o svom trošku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jordanić je na to odgovorio kako Zagreb nije centar svijeta, te da to govori o njihovoj organiziranosti i o građanskoj hrabrosti i želji da se upuste u problem.I udruge zadovoljne provedbom zakonaNeovisno o tome potrošačke su udruge zadovoljne jednomjesečnom provedbom zakona jer se u tako kratkom roku nisu niti mogle očekivati drastične promjene, rekla je predsjednica udruge "Potrošač" Jadranka Kolarević. Zakon je izuzetno složen i tek se sada uspostavlja sustav zaštite potrošača u Hrvatskoj - nositelji zaštite i prava potrošača, istaknula je. Prognozira da će trebati oko godinu dana da se sve uhoda, ali i da će se bez osiguranja sredstava zakon teško provoditi.

Navela je kako su se počela osnivati savjetodavna tijela pri općinama i gradovima, da je oko 60-ak gradova i općina, od njih 500, osnovalo ili je pri osnivanju savjetodavnog tijela. Prvi su u tome bili - Pula, Osijek, Koprivnica i Zadar.

Hrvatskoj je potrebna mentalna tranzicija, da se sami potrošači još više pokrenu u svoju korist, poručila je.

"U mjesec dana primjene zakona nije došlo do spektakularnih promjena, ali to se nije niti očekivalo", rekla je predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Vesna Brčić Stipčević. Najvažnije je ipak postignuto - sve je veća zainteresiranost građana da zaista postanu akteri, istaknula je.

Zbog neosnivanja savjetodavnih tijela i povjerenstava u "debelom se prekršaju" našlo podosta gradova, općina i tvrtaka, navela je.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača nezadovoljna je tumačenjem zakona vezano uz isticanje cijena na svakom pojedinom artiklu. Brčić Stipčević navodi da su se počeli uvoditi info-punktovi za skeniranje pomoću kojih se može doznati cijena te da se odstupilo od temeljne odredbe zakona da svaki proizvod mora imati jasno označenu cijenu.

Jordanić je na tu primjedbu odgovorio da se nije odstupilo, da ispod svakog artikla na polici u trgovini mora biti jasno istaknuta cijena, te da se ne može očekivati da svaki, i najmanji proizvod, na sebi ima istaknutu cijenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara