Mjesečarenje i napadaji straha u snu kod djece mogu se liječiti

DJECA koja često mjesečare ili imaju napadaje straha u snu možda imaju neke prikrivene, ali i izlječive zdravstvene tegobe, pokazala je nova studija objavljena u siječanjskom izdanju časopisa Pediatrics.

Studija je pokazala da mnoga djeca koja mjesečare ili imaju napadaje straha u snu pate od poremećaja disanja u snu ili imaju sindrom nemirnih nogu koji karakterizira neodoljiv poriv za pomicanjem nogu. Prema tome, možda ti problemi potiču na mjesečarenje ili napadaje straha u snu, smatraju znanstvenici.

Napadaji straha u snu slični su mjesečarenju, no događaju se u dubljim fazama sna. Slični su mjesečarenju, mogu uključivati vrištanje i plakanje, no djeca se obično ne sjećaju što ih je uzrokovalo.

Otkrića bi mogla pomoći pedijatrima koji se susreću s djecom s takvim problemima, misle liječnik Christian Guilleminault i njegove kolege s Klinike za poremećaje sna kalifornijskog sveučilišta Stanford.

Mjesečarenje i napadaji straha u snu ne uznemiruju samo dijete, nego se negativno odražavaju i na obiteljski život. Iako je riječ o čestim dječjim problemima, nije jasno zašto do njih dolazi ni kako bi ih se moglo liječiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´S obzirom na učestalost poremećaja disanja u snu koji je utvrđen kod naših pacijenata, pitanja o znacima i simptomima poremećaja disanja u snu i sindromu nemirnih nogu mogla bi biti važna u kliničkoj praksi pri pojavi opetovanog mjesečarenja i napadaja straha u snu´, zaključuju znanstvenici.

Studija je obuhvatila 84 djece u dobi od dvije do 11 godina s problemima u snu te 36 djece bez tih problema. Gotovo dvije trećine ispitane djece (61 posto) koja su mjesečarila ili imala napadaje straha u snu imala su još neki poremećaj u snu. Od te je djece 96 posto patilo od poremećaja disanja u snu, a preostalih 4 posto imalo je sindrom nemirnih nogu.

Većini djece s poremećajem disanja u snu odstranjeni su krajnici ili tzv. ´treći krajnik´, a djeca sa sindromom nemirnih nogu dobivala su lijekove. Sva djeca liječena na ta dva načina izliječena su, pokazala je studija.

Znanstvenici su zaključili da je ´očito i naglo poboljšanje´ stanja kod djece s poremećenim disanjem u snu dokaz da taj poremećaj, ´čak i ako je manji od onoga što se obično smatra nenormalnim, može biti vrlo bitan za zdravlje´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara