Mladen Bajić mora dati ostavku!

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić već dvije godine nije napravio apsolutno ništa da zaustavi curenje povjerljivih materijala u medije. Dok su iskazi svjedoka i osumnjičenika u istragama korupcijskih afera curili u dnevne novine, Bajić se pravio da ga se to ne tiče. Eventualno bi povremeno, putem priopćenja za javnost, najavio pokretanje istrage.

> Nevjerojatno! Objavljena snimka Sanaderovog iskaza istražiteljima?!

> Šok i nevjerica nakon objave Sanaderova iskaza: Bajića treba smijeniti ako ne može zaustaviti curenje iskaza

> HND optužio DORH za pokušaj medijske cenzure: Novinari, niste dužni poslušati Bajića!

> Snimka je potvrdila, Šeks mora odgovoriti: Kako je znao da je Sanader spominjao Zorroa?

Niti jedna takva istraga nije urodila plodom, osobe odgovorne za curenje povjerljivih materijala nisu sankcionirane. Mnogima je to bio dovoljan povod da zaključe kako materijali cure iz samog DORH-a, iako je Bajićev ured odgovornost redovito pokušavao prebaciti na odvjetnike optuženika. Kruna farse s curenjem iskaza objava je snimke Sanaderovog razgovora s istražiteljima Uskoka na YouTubeu!


U DORH-u smatraju da im snimka ne šteti!

Bajićevu službenu reakciju na objavljivanje snimke dijela iskaza koji je Sanader dao 21. srpnja ove godine nismo uspjeli dobiti. No, izvor iz DORH-a poručio nam je da će "poduzeti sve korake propisane zakonom iako smatraju da im objava ove snimke ne šteti".

U priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a, Uskok poručuje da će "od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što će Bajić pitati Google?

U istrazi će se pokušati utvrditi tko je osoba koja se na YouTubeu krije iza pseudonima "RemetinecLIVE", što znači da bi DORH trebao stupiti u kontakt i s Googleom, koji je vlasnik popularnog servisa za distribuciju video materijala. "Putem međunarodne pravne pomoći zatražit ćemo da se utvrdi tko je snimku objavio na YouTubeu", poručuje DORH.

DORH će i u ovom slučaju odgovornost za curenje materijala prebacivati na odvjetnike. Naime, u predmetu Fimi-media je za obranu 20 okrivljenika angažirano 25 odvjetničkih timova, a svi oni raspolažu materijalom koji je završio na YouTubeu. Iz Državnog odvjetništva poručuju kako ne mogu utvrditi porijeklo snimke koja je procurila na internet zato što DORH, za razliku od nekih službi u inozemstvu, ne može izdavati tzv. "kopije s greškom" jer zakon propisuje da sve kopije moraju biti identične.

Nije važno tko je pustio snimku, Bajić je odgovoran

Ukoliko osoba koja je postavljala snimku na YouTube nije počinila "grešku u koracima", možemo pretpostaviti da istraga koju će DORH zatražiti od policije ni ovoga puta neće uroditi plodom, odnosno da za objavu snimke nitko neće odgovarati. A netko bi trebao. Barem Mladen Bajić.

Jer, više nije bitno tko pušta materijale u javnost, odnosno tko je pustio ovu konkretnu snimku. Bitno je da glavni državni odvjetnik tolerira kršenje zakona i ne radi svoj posao. Bajićeva dužnost nije samo da pokrene istragu, prikupi dokaze i izvede optuženike pred sud. Njegov je posao i da proces privede kraju, što znači da je dužan osigurati regularnost sudskog postupka. A to mu očito ne polazi za rukom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara