Mladi amerikanci se upoznaju sa Shakespeareom

U AMBICIOZNO zamišljenom projektu, kojemu je cilj mlade Amerikance upoznati s Williamom Shakespeareom, najpoznatijim britanskim piscem, njegove će predstave krenuti na turneju po stotinu američkih manjih gradova.

Nacionalna umjetnička zaklada, federalna organizacija koja sponzorira umjetnost u Americi, objavila je vijest o turneji na konferenciji za novinare u srijedu, na 439. obljetnicu rođenja slavnoga pisca.

Zamišljen kao najveća turneja Williama Shakespearea u povijesti Sjedinjenih Država, program će početi u rujnu i potrajati do listopada 2004. godine.

Četiri najpoznatija piščeva djela, izbor iz bogatog opusa poznatih tragedija i komedija - "San Ivanjske noći", "Otelo", "Richard III." i "Romeo i Julija" - izvest će šest profesionalnih kazališnih skupina u stotinu mjesta u 50 saveznih država.

Voditeljica zaklade Dana Gioa procjenjuje da će projekt stajati više od tri milijuna dolara i nada se da će im se pridružiti i sedma skupina, koja će s ostalima izvoditi predstave u vojnim bazama.

Prva dama Laura Bush i predsjednik Američkog društva filmskih umjetnika Jack Valenti bit će počasni predsjednici projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni cilj turneje je upoznati mlade Amerikance sa Shakespeareom pa je u projekt uključeno i više od tisuću škola.

"Negdje u ovoj zemlji vjerojatno postoji još koja Gwyneth Paltrow ili Denzel Washington koji će snimiti film nadahnut Shakespeareom", rekao je Valenti.

Po njegovim riječima, prije dva stoljeća Shakespeareova su se djela izvodila diljem Amerike i nije bilo kućanstva koje u svojoj kućnoj biblioteci uz Bibliju nije imalo "Sabrana djela Williama Shakespearea".

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara