MLADI DELINKVENTI UMIRU ČEŠĆE OD VRŠNJAKA

Mladi prijestupnici umiru češće od svojih vršnjaka koji nisu u sukobu sa zakonom, čak i od onih koji imaju psihičke i poremećaje ponašanja, tvrde istraživači u novome izdanju British Medical Journala.

Njihova je studija provedena na 2849 mladih delinkvenata koji su prvi put osuđeni u australskoj državi Victoriji između 1988. i 1999. godine. Istraživači su pratili ispitanike prosječno tri godine, a smrt su provjeravali pomoću službenih podataka.

U usporedbi s prosječnim pripadnicima iste generacije, u mladih je prijestupnika devet puta, a u prijestupnica čak 40 puta veća vjerojatnost da će umrijeti.

Droga, samoubojstvo i nehotično ranjavanje vodeći su uzroci smrti, kažu istraživači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smrtnost mladih prijestupnika veća je i u odnosu prema odgovarajućim skupinama skizofreničara i osoba s poremećajima prehrane.

Mladi prijestupnici čine četvrtinu osoba umrlih od droge u dobi od 15 do 19 godina.

Autori studije kažu kako rezultati pokazuju da socijalna nepravda i marginalizacija ove skupine igraju ulogu u velikom broju tih smrti.

Socijalna politika prema mladim delinkventima morala bi se baviti problemom droge, mentalnoga zdravlja, kao i visokom razinom socijalne zanemarenosti, predlažu znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara