Mladi Južnokorejanci bi branili komunistički Sjever u slučaju američkog napada

MOŽDA ništa ne ilustrira razinu antiamerikanizma u suvremenom svijetu, pogotovo među mlađim generacijama, kao anketa koju su nedavno među stanovnicima Južne Koreje u dobi između 17 i 23 godine proveli dnevnici "Korea Times" i "Hankook Ilbo".

48 % mladih Južnokorejanaca drži kako bi u slučaju američkog napada na komunističku Sjevernu Koreju vlada u Seulu trebala pohitati u pomoć svojoj braći. 40 % drži da bi Južna Koreja trebala u tom sukobu ostati neutralna. Samo 12 % je izjavilo kako bi Južna Koreja trebala stajati iza svojih tradicionalnih američkih saveznika.

Samo prije nekoliko godina takvi su rezultati bili nezamislivi. Južna Koreja svoje današnje postojanje duguje ničemu drugome do američkoj vojnoj intervenciji na početku korejskog rata, kojim je u posljednji trenutak spriječeno da komunisti sa sjevera zavladaju cijelim korejskim poluotokom. Nakon trogodišnjeg krvavog rata bez pobjednika Južna Koreja je dobila priliku postati prosperitetnim "azijskim tigrom", dok je Sjeverna Koreja ostala pod teretom staljinističke diktature, neimaštine i gladi.

Zahvalnost Amerikancima je Južna Koreja izrazila i tako što su njeni par desetljeća kasnije sudjelovali u vijetnamskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, danas je tako nešto teško moguća. Anketa pokazuje 40 % mladih Južnokorejanaca misli kako bi njihova zemlja za svog glavnog saveznika trebala imati Kinu, bez obzira što su upravo Kinezi svojom intervencijom u kasnijoj fazi rata spasili komunistički sjever od proaza te tako učinili trajnom podjelu Koreje. 18,4 %, pak, drži da Južna Koreja treba ostati uz SAD, dok 11,4 % smatra da je Sjeverna Koreja prirodni južnokorejski saveznik.

Amerikanci se, doduše, mogu tješiti da među mladim Južnokorejancima malo bolje stoje po pitanju eventualnog rata s Kinom oko Tajvana. 56,2 % anketiranih bi u tom slučaju htjelo da Južna Koreja ostane neutralna, dok bi 22 % podržalo Amerikance. Kineze bi podržalo 16,8 %.

Mladi Južnokorejanci, s druge strane, podržavaju politiku svoje vlade kojoj je cilj mirno ujedinjenje dviju Koreja. Za to se izjasnilo 54,1 % anketiranih. S druge strane, 35,5 % se izjasnilo da im postojanje dviju korejskih država kao trajno rješenje ne predstavlja nikakav problem.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara