MLADIĆ I ŠLJIVANČANIN NISU U NADLEŽNOSTI VOJSKE JUGOSLAVIJE

Vojska Jugoslavije nije ni na koji način nadležna za bivšeg zapovjednika bosanskih Srba Radovana Karadžića niti za nekadašnjeg visokog časnika jugoslavenske vojske Radovana Šljivančanina, koje je Haški sud optužio za ratne zločine, izjavio je u nedjelju načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Branko Krga u intervjuu BK televiziji.

´Oni nisu pripadnici Vojske Jugoslavije, što je jasno rečeno predstavnicima Haaškog suda i glavnoj tužiteljici Carli del Ponte´, izjavio je Krga.

Vojska Jugoslavije, kazao je Krga, ´ne čuva okrivljene, niti ima bilo kakve nadležnosti u vezi s njihovim eventualnim praćenjem ili uhićenjem´, kao što nema nikakav izravni kontakt s Haaškim sudom, već VJ samo odgovara na zahtjeve Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom.

´Nacionalno vijeće nama dostavlja zahtjeve i mi te zahtjeve ispunjavamo u granicama svojih mogućnosti, bilo da je riječ o dokumentima, svjedocima ili razgovorima s nekim ljudima. Nemamo se, u biti, čega plašiti i ustručavati´, rekao je Krga. Dodao je da nitko Haaškom sudu nije dostavljao bilo kakve vojne dokumente mimo znanja vojnog vrha, a ako je toga bilo, ´riječ je o samovolji i za to se odgovara´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara