Mladić jedan od šest najtraženijih ratnih zločinaca na svijetu

Mladić jedan od šest najtraženijih ratnih zločinaca na svijetu

JEDAN od najuglednijih američkih političkih časopisa, Foreign Policy, kojeg izdaje Carnegie Endowment for International Peace, objavio je povodom uhićenja Radovana Karadžića članak s listom najtraženijih svjetskih ratnih zločinaca. Treće ime na toj listi je ono Ratka Mladića.

Mladić se nalazi u društvu četvorice afričkih i jednog nacističkog ratnog zločinca. Tu su predsjednik Sudana Omar al-Bashir, kojeg Međunarodni kazneni sud goni zbog genocida u Darfuru, Joseph Kony, vođa potpuno lude ugandanske pobunjeničke grupe specijalizirane za stari afrički recept rezanja usana, jezika i ruku stanovnicima, Bosco Ntagandu, pobunjenik koji je u Demokratskoj Republici Kongu napravio karijeru nasilno regrutirajući djecu,  Falicien Kabuga, financijer genocida u Ruandi 1994., te konačno, Aribert Heim, nacistički liječnik poznatog po stvarima kao što je vađenje organa bez anestezije.

Srebrenica, Sarajevo i etničko čišćenje

Što se tiče samog Mladića, o njemu u tekstu kaže: ''Glavni čovjek vojske bosanskih Srba vratio se na naslovnice novina nakon nedavnog uhićenja Radovana Karadžića, a traži ga se zbog niza zločina počinjenih tijekom balkanskog rata. Najistaknutiji od Mladićevih zločina je klanje 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995., za vrijeme kampanje bosanskih Srba namijenjene regionalnom 'etničkom čišćenju'''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ''Također ga se traži zbog granatiranja Sarajeva te iste godine, zbog izvrgavanja tisuća civila silovanju i mučenju, zbog uništavanja kuća, poslovnih objekata i religioznih građevina'', dodaje se.

Mladić, treba napomenuti, ima najveću ucjenu na svojoj glavi. Od ostalih zločinaca na listi nagrade su raspisane za Heimom (500 tisuća dolara) Konyem (1,6 milijuna dolara) i za Kabugom (pet milijuna dolara), dok se za Karadžićevo uhićenje nudilo šest milijuna eura.

''No, činjenica da je jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu čini se da nije natjerala Mladića da promijeni mjesto boravka - navodno se u Srbiji skriva na očigled svima i viđen je u centru Beograda u ranim mjesecima 2001. godine'', završava tekst o Mladiću.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara