Mladićev bunker postaje uzgajalište gljiva

Mladićev bunker postaje uzgajalište gljiva

PODZEMNO nuklearno sklonište kod Hanpijeska na planini Romaniji građeno kao ratno zapovjedno mjesto za politički i vojni vrh nekadašnje SFRJ od četvrtka je prestao bit jednom od najstrože čuvanih vojnih tajni kada je novinarima prvi put dopušten pristup tom objektu.

Taj neobični obilazak slijedio je nakon što su objavljene informacije da se u tom bunkeru na lokaciji Veliki žep ove godine skrivao i jedan od najtraženijih haških optuženika, bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić. On je navodno tamo bio u lipnju ili srpnju.

"Mladić je bio ovdje u proteklih šest mjeseci", kazao je britanski general David Leakey, zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) koji je novinare dočekao na ulazu u tajnoviti podzemni bunker što ga je upravo Mladić koristio kao omiljeno sklonište u vrijeme zračnih udara NATO-a na srpske položaje u ljeto 1995. godine.

Bunker u podnožju brda Veliki žep čini se idealnom lokacijom za skrivanje. Sam Han-pijesak udaljen 70 kilometara istočno od Sarajeva danas je uspavani gradić u koji nitko ne dolazi bez posebne potrebe.

Neupućeni bi teško ikada otkrili vijugavi makadamski put koji iz središta ovog mjesta naizgled vodi tek do obližnje pilane a onda produžuje prema gustoj crnogoričnoj šumi.

Jedanaest kilometara puta cestom koja je u ovo doba godine potpuno zasnježena i kojom se ne može proći bez automobila s pogonom na sva četiri kotača čini se gotovo kao vožnja kroz tunel jer visoka stabla gotovo u potpunosti zaklanjaju nebo.

Odjednom se na cesti pojavljuju dvojica vojnika u odorama Vojske Republike Srpske (VRS) koji, bez posebnog entuzijazma, propuštaju vozila s oznakama EUFOR-a.

Nakon otvorenih vrata nailazi se na malo proširenje te na neuglednu zgradu na kojoj piše "Vila Javor".

Tek kasnije vidi se kako zgrada zapravo ne postoji osim prednjeg dijela s nekoliko manjih prostorija namijenjenih straži. Vrata nalik na garažna skrivaju ulaz u tunel koji vodi u središte bunkera.

Satnik VRS Milomir Đerić, "zapovjednik objekta", koji je također dočekao novinare no s ne baš sretnim licem objašnjava da bunker na Velikom žepu krije oko 500 metara tunela s tri ulaza.

Đerić je izvijestio da je objekt, građen od 1948. do 1952. godine, rekonstruiran je od 1976. do 1983. godine, projektiran za potrebe oko 150 ljudi koji u njemu mogu boraviti bez kontakta s vanjskim svijetom najmanje 15 dana, u stanju je izdržati nuklearni i napad kemijskim oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ulazak u bunker zapravo je ulazak u labirint hodnika koji vode do raznih prostorija. Temperatura je oko 25 stupnjeva i očito je da je bunker dobro održavan iako je namještaj odavno odslužio svoje. Tek je jedna spavaća soba nešto bolje opremljena i to bračnim krevetom.

Novinarima je to bilo dovoljno za zaključak kako je to vjerojatno bila prostorija predviđena za Titov boravak. Tu je i konferencijska dvorana, skladišta, kuhinje, kupaonice, strojarnica te rezervoari s vodom koja se crpila iz podzemnih planinskih izvora. Stari telefoni još uvijek rade.

General Leakey kaže da je kao vojnik i sam impresioniran kvalitetom izvedenih radova te stanjem u kojemu se sklonište nalazi. To međutim neće spriječiti njegovo zatvaranje.

"Ovaj objekat bit će zapečaćen i zatvoren i takvu sam zapovjed već izdao", kaže zapovjednik EUFOR-a dodajući da se na taj način želi onemogućiti da ratni zločinci ponovno potraže zaklon u Han-pijesku.

U cijeloj BiH, prema podacima EUFOR-a, ima dvadesetak podzemnih vojnih instalacija uključujući bolnice i skladišta streljiva. Najveća je ona kod Konjica u Hercegovini. Većina će biti zatvorena ili će im se promijeniti namjena u civilne svrhe.

"Za što će se koristiti? Pa za razne stvari. Možda se u njima mogu uzgajati gljive", kaže general Leakey.

Satnik Đerić, jedan od onih koji će na temelju naloga britanskog generala ostati bez sadašnjeg radnog mjesta, na pitanje o Mladićevu boravku na Velikom žepu odgovara: "Kao zapovjednik ovog objekta ja odgovorno tvrdim da niti jedna osoba optužena za ratne zločine ovdje nije nikada boravila".

Na inzistiranje novinara on je kazao kako osobno nikada nije pružao pomoć nekom od optuženika niti bi to ikada učinio.

Britanskog generala Leakeyja takve izjave očevidno nisu impresionirale.

On tvrdi da EUFOR ima sasvim dovoljno informacija koje potvrđuju da su optuženici boravili ne samo na Velikom žepu nego i u drugim podzemnim objektima koje je kontrolirala VRS.

Nakon odlaska novinara i EUFOR-ove pratnje, zasnježeni Veliki žep ostao je pust kao i ranije čekajući da se obave tehničke pripreme za zatvaranje skloništa kojemu je od ponosa bivše JNA ostala samo izvjesnost pretvaranja u uzgajalište šampinjona ili, u najboljem slučaju, turističku atrakciju odnosno prizorište za snimanje kakvog filma o Jamesu Bondu.

Ranko Mavrak

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara