Mladićev zamjenik Gvero bio u vojnoj komisiji za suradnju s Haagom

NEDAVNO ukinuta Komisija Vojske Srbije i Crne Gore za suradnju s Haaškim tribunalom posjeduje oko 14 tisuća vojnih dokumenata, a među 28 umirovljenih generala član joj je bio i Milan Gvero, bivši zamjenik zapovjednika vojske Republike Srpske, odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića, prenose beogradski mediji.

Komisiju, osnovanu u proljeće 2001., odlukom tadašnjih saveznog ministra obrane Slobodana Krapovića i načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, ukinuo je ministar obrane Boris Tadić. To je tijelo u javnosti nepoznato kao što je nepoznato i čime se točno bavilo i kome su generali davali vojne dokumente.

U članstvu je, osim Gvera, bio i Geza Farkaš, bivši načelnik Uprave sigurnosti Vojske Jugoslavije, od ožujka 1999. do lipnja 2001. godine.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je Radiju B92 da Komisija "nije bila tajna", jer su Krapović i Pavković svojedobno predlagali suradnju s Nacionalnim savjetom za suradnju s Haaškim tribunalom.

Do te suradnje - usprkos tomu što je taj Savjet nekoliko puta od Komisije tražio pojedine dokumente - nikad nije došlo.

Nakon formiranja Savjeta ministara državne zajednice, kazao je Svilanović, članovi Nacionalnog savjeta postat će ministar obrane Boris Tadić i njegov zamjenik Vukašin Maraš, te će se tako uspostaviti suradnja s Ministarstvom obrane.

Svilanović je kazao i da je sve vrijeme postojala dilema je li Komisija osnovana kako bi "logistički" pomogla obranu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u Den Haagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dodao je on, "vjerojatnije je da je njezin posao bio nešto drugo, da je postojao strah u Vojsci da će se veliki broj oficira pojaviti na haaškim optužnicama i da su zbog toga pratili rad Tribunala".

Međutim, pravni savjetnik haaškog optuženika Slobodana Miloševića Zdenko Tomanović negirao je, u izjavi za Radio B92, da je Komisija VJ pomagala Miloševićevu obranu.

Obrana "od policije nije dobila ni jedan jedini papir, od VJ niti jedan dokument, osim sedam kaseta za pripremu uvodne riječi i nekoliko kopija sudskih spisa", rekao je Tomanović.

Glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann izjavila je Radiju B92 da je Tužiteljstvo bilo obaviješteno o postojanju Komisije, te da se glavna tužiteljica Carla del Ponte "jednom srela s tim ljudima iz Vojske", ali da s VJ nije bilo "nikakve suradnje".

azao je Tomanović.

(Hina) ttag rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara