Mladići iz Pule ogorčeni na spasilačku službu: Talijana su spašavali kad je sve bilo gotovo!

Tekst: I.M.
Foto: Glas Istre; Srećko Niketić/Cropix

U PETAK se oko 15.30 sati u olujnom moru između Svjetionika i Havajske plaže, podno hotela Park na Verudeli, utopio 38-godišnji talijanski državljanin C. B. Očevici nesreće ogorčeni su na tamošnju spasilačku službu za koju tvrde da je reagirala - prekasno.

> U Istri se utopio Talijan, 13-godišnju Njemicu iz mora izvukli spasioci

Petorica mladića iz Pule, koji su prvi priskočili u pomoć Talijanu - Elmir Čoko, Mateo Krepčić, Igor Jovin, Edin Bilajac i Ernest Reka, mahom 17-godišnjaci, ispričali su Glasu Istre kako su zamijetili tijelo Talijana na oko 150 metara od obale na Havajskoj plaži.

"Dečki koji su bili na stijenama vidjeli su da nešto pluta i posumnjali su da se radi o čovjeku. Mi smo u to vrijeme bili u moru i bez razmišljanja smo počeli plivati prema Talijanu", rekao je Jovin te dodao da je more zaista bilo uzburkano, a struje jake. Čoko kaže da su od obližnjih kupača uzeli luftić te krenuli po utopljenika. Kažu da im je bilo teško plivati u takvim uvjetima, ali su ipak uspjeli doći do Talijana. "Uhvatili smo ga za glavu i tijelo te ga uspjeli nekako staviti na luftić i s njim doplivati do obale", ispričao je Jovin napominjući da misli da je Talijan već bio mrtav budući da mu je bijela pjena izlazila na usta.

Spasioci dramatično spašavanje gledali - s obale

Petorica mladića su ogorčena jer su, tvrde, u vrijeme dok su oni spašavali Talijana i riskirali svoje živote tamošnji spasioci dramatično spašavanje gledali - s obale. Kažu da su dvojica ušla u more tek kad su oni bili na 10-ak metara od obale, a ogorčeni su i njihovim postupanjem na obali.

"Borili smo se s valovima, a prijetila je opasnost da i nas odnesu na stijene ili pučinu, a oni su samo gledali", kažu mladići, ogorčeni što je, umjesto spasioca, nakon izvlačenja tijela na obalu Talijanu umjetno disanje prvi dao turist koji nije dvojio što treba učiniti. Tek nakon nekoliko minuta, kažu, jedan od spasioca stavio je majicu preko njegovih usta i počeo s oživljavanjem, cijelo vrijeme pljujući.

Mladići kažu da ne žele nikog vrijeđati niti prozivati, ali apeliraju na rad spasilačkih službi na plažama koje bi, po njihovom mišljenju, trebale odgovornije pristupati poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara