Mladim vozačima ostaje 0,0 promila tolerancije?

Mladim vozačima ostaje 0,0 promila tolerancije?
MINISTAR unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je danas kako bi se u iduća dva mjeseca u Vladinoj proceduri trebale naći cjelovite izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u okviru kojih će Vlada razmotriti hoće li za određene kategorije vozača ukinuti odredbu o 0,0 promila.

Kirin je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao da je MUP pripremio izvješće o utjecaju alkohola na pojedine skupine vozača, temeljem kojega će, kao i cjelovite analize jednogodišnje provedbe Zakona, Vlada procijeniti hoće li pred Sabor ići s prijedlogom da se određenim kategorijama vozača dopusti vožnja do 0,5 promila alkohola u krvi.

Ministar je naglasio da će Vlada podržati rješenje koje će jamčiti sigurnost za sve sudionike u prometu, pa i ako će to značiti da u zakonu i dalje ostaje odredba o 0,0 promila.

"Pustimo struku da kaže svoje, jer želim biti siguran da će zakon spriječiti štete", kazao je, istaknuvši da će glavni cilj zakona i dalje biti smanjenje broja poginulih i teže stradalih u prometu, a što je važeći zakon, tvrdi, i polučio.

Izvijestio je da će se zakonskim izmjenama još restriktivnije ići prema mladim vozačima do pet godina iskustva, za koje će i dalje vrijediti odredba o 0,0 promila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirin je najavio da će MUP intervenirati u 40-ak zakonskih odredbi, a jedna od novina je da se kažnjavanje dijela prometnih prekršaja sa sudova prebaci na policajce.

Parkirne bi kazne ubuduće mogli naplaćivati i komunalni redari, pa i na licu mjesta, a kazne bi u tom slučaju bile manjeg iznosa (tzv. bonus) zbog ažurnosti postupka. Ministar je iznio podatak da je od oko 33 milijuna kuna, koliko su u 2005. bile teške prekršajne kazne, naplaćeno tek nešto više od tri milijuna ili 9,8 posto.

Najavio je i da će prometni policajci ubuduće više postupati preventivno, a manje restriktivno, odnosno da će više biti na tzv. crnim točkama u prometu.

Zakonskim izmjenama trebale bi se proširiti kategorije invalidnih osoba koje mogu koristiti za invalide predviđena parkirna mjesta, o čemu je govorila potpredsjednica Sabora i HSLS-a Đurđa Adlešić koja je u saborsku proceduru uputila takav zakonski prijedlog.

Po važećem zakonu pravo na posebno parkirno mjesto imaju 70-postotni invalidi s oštećenjima donjih ekstremiteta, a po prijedlogu Adlešić to pravo proširilo bi se i na slijepe osobe, teške bubrežne i srčane bolesnike te mentalno retardirane osobe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara