Mladunci galeba udružuju se kako bi dobili što više hrane

DJECA koja idu s roditeljima u božićnu kupnju mogla bi prihvatiti "savjet" mladunaca galeba i surađivati s braćom i sestrama kako bi pojačala pritisak na roditelje i lakše dobila ono što žele.

Mali galebi zanemaruju međusobne razlike i zajedno "gnjave" roditelje kako bi dobili što više hrane, otkrili su francuski istraživači, piše Nature.

Ta je teza u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem da se djeca međusobno bore za roditeljsku naklonost. "Konkurencija bi morala rasti s brojem mladunaca, ali na to nismo naišli", kaže Nicolas Mathevon sa sveučilišta Jean Monnet u Saint-Etienneu.

No mladi su u sukobu s roditeljima koji bi im možda poželjeli uskratiti nešto dobrote u korist budućih naraštaja. Dosad još nije otkriveno da se mladunci iz jednoga legla zajedno bore za hranu, kaže Mathevon.

Mathevon i kolegica Isabelle Charrier promatrali su galebova gnijezda s plutajuće platforme i uočili da se, uz povećanje broja mladunaca s jednoga na tri, smanjuje njihovo moljakanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ptičice u napučenijim gnijezdima manje moljakaju i štede energiju. Kako se gnijezdo popunjava, tako se moljakanje koordinira, a solo-ispadi prorjeđuju.

Ta se taktika temelji na običaju odraslih galebova da ignoriraju one koji stalno traže i reagiraju samo na ukupnu količinu moljakanja iz gnijezda, zaključili su istraživači.

Umjesto da nagrade najglasnijeg mladunca, roditelji hranu ostavljaju na tlu. U tome se trenutku solidarnost mladunaca gubi i svi se bacaju na hranu.

U nekih drugih ptica roditelji hranu raspodjeljuju individualno, pa se za maksimalnu količinu hrane svako mladunče mora boriti s braćom i sestrama.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara