Mliječna staza prije nekoliko milijardi godina uništila manju galaktiku

NAJNOVIJE istraživanje američkih astronoma pokazalo je da je naša galaktika Mliječna staza prije nekoliko milijardi godina uništila manju galaktiku i raspršila njezine zvijezde u nestalni prsten.

Promatranjem vanjskih granica Mliječne staze otkriven je prsten zvijezda drukčijeg sastava i načina kretanja od zvijezda unutar galaktike, što znači da su one ostaci galaktičkog sudara koji se najvjerojatnije dogodio prije 10 milijardi godina. Naša galaktika nalazi se u središtu prstena, koji ima promjer približno 120.000 svjetlosnih godina.

´Ovo nas je otkriće iznenadilo´, kazala je Heidi Jo Newberg iz Politehničkog instituta Rensselaer, koja je u suradnji s Brianom Yannyjem iz laboratorija Fermi otkrila prsten tijekom projekta kojim su željeli ustanoviti položaj 100 milijuna nebeskih objekata.

Postojanje prstena potvrdila je nezavisna skupina europskih astronoma koji su se služili drugim instrumentima.

Newberg i Yanny predstavili su rezultate istraživanja na nacionalnoj konferenciji Američkog društva astronoma.

Yanny je izjavio da prsten sadrži između 100 i 500 milijuna zvijezda koje se kreću vrlo slično kao i planeti u orbiti oko Sunca.

Ostali dokazi jasno pokazuju da je riječ o dijelovima druge galaktike koja je uništena i zatim uklopljena u našu Mliječnu stazu.

Prijašnja su istraživanja pokazala da je Mliječni put uništio i druge manje galaktike, a astronomi su otkrili i to da naša galaktika trenutačno guta Magellanov oblak, obližnju galaktiku koju će posve progutati za nekoliko milijardi godina.

Velika crna rupa u središtu Mliječne staze gladuje

Crne rupe proždiru sve što im se nađe u blizini, a golema crna rupa u središtu naše galaktike trenutačno gladuje pa je postala sklona svakodnevnim eksplozijama, rekli su američki astronomi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crne rupe golema su svemirska tijela čija je gravitacijska sila tako jaka da im ne može pobjeći ništa, pa čak ni svjetlost. Zato ih nitko nikad nije vidio, ali astronomi ih proučavaju promatrajući što se događa oko njih.

Eksplozije se događaju blizu horizonta crne rupe, odnosno blizu točke s koje nema povratka. Uzroci eksplozija nisu poznati, ali rengenske zrake koje emitiraju relativno su slabe, što pokazuje da je riječ o izgladnjeloj crnoj rupi.

Crna rupa tri milijuna puta veće mase od Sunca ´jede´ često, ali ne i mnogo, vjerojatno i zato što su prijašnje eksplozije ´otpuhale´ najveći dio plinova u blizini.

´Zbog nekog razloga crna rupa ne želi jesti i odbija najveći dio materije koja joj leti u susret´, kazao je Frederick Baganoff s Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT).

Znanstvenici su u blizini crne rupe otkrili i golemu količinu vrlo vrućeg plina koji se na snimkama napravljenim uz pomoć rengenskog opservatorija Chandra pojavljuju kao crveni oblaci. Ti su oblaci vjerojatno jedino što je preostalo od golemih eksplozija u blizini crne rupe koje su se dogodile nekoliko puta tijekom proteklih 10.000 godina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara