Mlinarić: u tri mjeseca 70 mrtvih manje na cestama

U svega tri mjeseca srpnju, kolovozu i rujnu, na hrvatskim cestama poginulo je 70 ljudi manje nego u istom lanjskom razdoblju, odgovorio je danas ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić saborskim zastupnicima koji su višekratno prenosili nezadovoljstvo ugostitelja i vinara zbog zakonske zabrane i najmanje količine alokohola u krvi vozača.

Nizom je podataka argumentirao tvrdnju da novi Zakon o sigurnosti prometa, koji sadrži tu zabranu već daje pozitivne rezultate.

Od 20. kolovoza, od kako se Zakon primjenjuje, u prometnim je nesrećama sudjelovalo 329 alkoholiziranih vozača, što je za 58 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je zabilježeno 776 takvih vozača, rekao je ministar.

U ovogodišnjem kolovozu broj prometnih nesreća smanjen je za 23 posto, odnosno bilo je 2.224 manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mlinarić je odlučno odbacio prozivke da se radi o prohibicijskom zakonu, opetujući da i sada može piti tko hoće, ali ne smije voziti.

Onima koji zakon kritiziraju pozivajući se na negativne turističke učinke, odgovorio je kako Mađarska, koja je turistički i ugostiteljski snažna država, već 15 godina ima isti zakon.

Ne treba miješati kruške i jabuke, jedno su ljudski životi, a drugo ekonomski učinici, poručio je Mlinarić.

(Hina) xum/xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara