MMF: Hrvatska postiže snažan gospodarski rast, stabilnost cijena i sve veće devizne rezerve

MMF: Hrvatska postiže snažan gospodarski rast, stabilnost cijena i sve veće devizne rezerve
IZVRŠNI odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dovršio je u srijedu drugo izvješće o gospodarskim pokazateljima Hrvatske u okviru 14-mjesečnog standby aranžmana.

MMF je priopćio kako je Izvršni odbor u okviru izvješća udovoljio zahtjevu Hrvatske da se ne obazire na neodržavanje četiri kvantitativna kriterija koja se odnose na konsolidirani središnji vladin proračun, dugove središnje vlade, neto upotrebljive devizne rezerve i neto domaću aktivu Hrvatske narodne banke.

MMF je u veljači odobrio Hrvatskoj stand-by aranžman u visini od oko 151 milijun dolara. Hrvatska Vlada tretira stand-by aranžman kao mjeru opreza i ne namjerava ga koristiti.

Prva zamjenica direktora MMF-a Anne Krueger je nakon sastanka Izvršnog odbora ocijenila kako Hrvatska postiže snažan gospodarski rast, stabilnost cijena i sve veće devizne rezerve.

"Od prvog izvješća o stand-byu realni bruto domaći proizvod je bio viši, a inflacija niža od očekivane", kazala je ona.

Krueger je, međutim, upozorila da hrvatske vlasti u svjetlu vanjskog tekućeg deficita moraju slijediti razboritu makroekonomsku politiku i dalje provoditi strukturalne reforme kako bi održale dobre ekonomske rezultate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom cilju (hrvatske) vlasti trebaju nastaviti napore za proračunskom konsolidacijom i održavanje čvrste monetarne politike u okviru primjereno reformirane monetarne kontrole", rekla je ona.

Krueger je kazala kako je hrvatska Vlada na putu da postigne ciljani manjak za 2003. i da je do sada odoljela pritiscima tijekom predizborne kampanje da poveća potrošnju.

Ona je napomenula da Vlada treba nastaviti ograničavanje trošenja i povećanja prihoda kako bi dalje smanjila manjak u srednjoročnom periodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara