MMF hrvatskoj Vladi: Počnite provoditi reforme i pametnije trošiti inače će vas kriza progutati!

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

HRVATSKA mora smanjiti ovisnost o inozemnim fondovima i ozbiljnije se pozabaviti reformama ukoliko u narednim godinama želi ostvariti gospodarski rast, prognoza je Međunarodnog monetarnog fonda koju prenosi Reuters. Članica MMF-ovog europskog odjela Sorbona Mitra u svom je izvještaju navela kako će strani kapital nakon završetka globalne krize biti skuplji nego dosad pa se Hrvatska mora osoviti na svoje noge.

"Vrijeme je za razmišljanje o ozbiljnim reformama"

"Hrvati moraju smanjiti svoju ovisnost o vanjskom kapitalu ili poboljšati menadžment", smatra Mitra koja je podsjetila kako vanjski dug Hrvatske iznosi 40 milijardi eura, odnosno 90 posto BDP-a! Prema prognozama MMF-a, Hrvatska će ovu godinu završiti s gospodarskim padom od 5,3 posto, ali iduće godine se očekuje rast od 0,4 posto. No, to je daleko od pozitivnog rezultata, s obzirom da se na sličnim tržištima očekuje prosječan rast od 1,7 posto.

"Ovo je pravo vrijeme da se počne ozbiljnije razmišljati o reformama", upozorila je Mitra hrvatske političare u ime MMF-a, istaknuvši kako je kriza drastično poljuljala hrvatsku ekonomiju koja je godinama ovisila o državnim ulaganjima, potrošnji baziranoj na vanjskim kreditima i turizmu. To u ovom turbulentnom razdoblju ne mogu biti temelji gospodarske stabilnosti, poručuje MMF.

MMF predviđa: Proračunski deficit ove godine 3,5 posto, iduće godine 3,8 posto!

Prave antirecesijske mjere bile bi, prema MMF-ovoj preporuci, poboljšanje klime za investitore, smanjenje ukupnog državnog udjela u ekonomiji, smanjenje državnih poticaja i pametnije raspolaganje socijalnim doprinosima. Sve to će istaknuti i MMF-ovi izaslanici koji će idućeg tjedna posjetiti Hrvatsku kako bi održali redovne godišnje konzultacije o ekonomskoj politici.

Hrvatski političari tvrde da su sposobni održati svoju ekonomiju na životu i bez pomoći MMF-a, ali to će biti teško ukoliko se drastično ne smanji državna potrošnja, tvrdi MMF i dodaje kako se najavljeni budžet za 2010. previše temelji na povećanje potrošnje, a trebalo bi se skoncentrirati na strukturne reforme i bolje upravljanje sredstvima iz proračuna. MMF također upozorava kako predviđanja proračunskog deficita koja dolaze iz Šukerovog Ministarstva financija nisu realna. Ovogodišnji deficit, prema najavama iz Hrvatske trebao bi iznositi 2,8 posto BDP-a, a za iduću godinu je predviđen deficit od 2,1 posto BDP-a. MMF predviđa da će ove godine deficit iznositi 3,5 posto, a da će se 2010. čak povećati na 3,8 posto!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara