MMF i Svjetska banka o ekonomskom rastu i borbi protiv siromaštva

MEĐUNARODNI monetarni fond i Svjetska banka upozorili su, završavajući u nedjelju dvodnevnu godišnju skupštinu, da svijet mora ostati usredotočen na ekonomski oporavak i borbu protiv siromaštva.

Sastankom MMF-a i Svjetske banke posebice su dominirala pitanja visokih cijena nafte i olakšanja dugova siromašnim zemljama.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato rekao je u nedjelju kako su izgledi svjetskog gospodarstva dobri, s MMF-ovom procjenom od 5 posto rasta u ovoj godini, što je najbolji rezultat u posljednja tri desetljeća.

Rato je, međutim, upozorio svjetske financijske čelnike da se moraju pozabaviti ekonomskim problemima kako bi održali gospodarski rast.

On je posebice ukazao na kratkoročni učinak rasta cijena nafte, koja se već prodaje po više od 50 dolara za barel, što predstavlja posebice težak teret za najsiromašnije zemlje.

Financijski dužnosnici su pozvali proizvođače nafte na povećanje proizvodnje i pomoć u smanjenju cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rato je na MMF-ovom Međunarodnom monetarnom i financijskom odboru u subotu također naglasio da središnje banke trebaju kontrolirati inflaciju te upozorio na problem sigurnosti u svijetu, proračunskog deficita u SAD-u te usporenog rasta u Europi.

Predstavnici zemalja koji su sudjelovali na sastancima MMF-a i Svjetske banke tijekom vikenda pozvali su sve zemlje da se usmjere prema fleksibilnoj valutarnoj politici. To je bio posebice poziv Kini da krene brže k uvođenju fleksibilnosti juana.

Financijski čelnici su pozvali na olakšanje dugova siromašnim zemljama koji guši njihov rast, ali nisu došli do konkretnog plana čiju su izradu ostavili za budućnost, niti su odgovorili na pozive za 100-postotni otpis za najsiromašnije.

Oni su se suglasili da prouče mogućnost revalviranja zlatnih rezervi MMF-a kao načina da se prikupi novac za programe olakšavanja tereta dugova.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 184 zemlje sudionice sastanka pozvali su na bržu akciju protiv financiranja terorizma ukazujući na povezanost sigurnosti u svijetu i ekonomskog napretka.

Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn je, međutim, također upozorio da teroristička prijetnja ne smije odvratiti pozornost od važnih pitanja poput smanjenja siromaštva.

Godišnja skupština MMF-a i Svjetske banke održana je u Washingtonu uz izvanredne mjere sigurnosti nakon što su Sjedinjene Države upozorile u kolovozu da su ove dvije institucije na popisu meta terorista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara