MMF nastoji smiriti svjetska financijska tržišta

MMF nastoji smiriti svjetska financijska tržišta

DAN nakon što je na svjetskim financijskim tržištima zabilježen veliki pad vrijednosti dionica, a centralne banke mnogih zemalja upumpale na desetine milijardi dolara kako bi se održala likvidnost, Međunarodni monetarni fond tvrdi da se svjetska ekonomija s trenutnom krizom "može nositi".

MMF u svojoj službenoj izjavi tvrdi da su "fundamentalne vrijednosti svjetske ekonomije još uvijek zdrave".

Jučer su američke Federalne rezerve drugi dan zaredom intervenirale s injekcijom od 38 milijardi dolara nastojeći uspostaviti likvidnost u bankovnom sektoru. To je bila dosada najveća intervencija takve vrste od napada 11. rujna 2001. godine.

Kriza je nastala zbog sve većeg broja stečajeva dužnika kojima su banke bile izdale tzv. "subprime" kredite i hipoteke - namijenjene klijentima s lošim kreditnim rejtingom. Zbog toga su se mnoge banke, ali i investicijski fondovi našli suočeni s nedostatkom novca, što bi, po mišljenju dijela ekonomista, moglo izazvati globalnu recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija Federalnih rezervi je sinoć privremeno stabilizirala stanje na njujorškoj burzi tako da je, usprkos pada od gotovo 400 bodova tijekom dana, indeks vrijednosti dionica Dow Jones završio s padom od 31,14 bodova (ili 0,2 %) u odnosu na prethodni dan. Većina ostalih burzovnih indeksa je jučerašnji dan završila s daleko većim minusom, pa je tako londonski FTSE zabilježio pad od 3,7 % - najgori u prethodne četiri godine.

Mnogi stručnjaci očekuju da će sljedeći tjedan obilježiti dramatična povećanja i padovi vrijednosti svih burzovnih indeksa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara