MMF priprema veliku istragu o previsokim cijenama nafte

NA ZAHTJEV skupine G8, međunarodni monetarni fond provest će istragu o velikom rastu cijene nafte.

Prvi čovjek MMF-a, Dominique Strauss-Kahn, naveo je tijesan odnos ponude i potražnje kao glavni uzrok snažnog rasta cijene nafte koje su se od 2003. upeterostručile. Nadodao je kako su neki od ministara financija iz skupine G8 naveli da velik utjecaj na cijenu nafte imaju špekulacije, sa čime se ostali nisu složili.

U zaključku dvodnevnog sastanka G8 na kojemu su bile teme prijetnje po gospodarstvo, skuplja hrana i nafta izjavio je: "To je u potpunosti nejasno i stoga trebamo provesti istragu kako bi odgovorili na to pitanje".

Ministri su putem svog priopćenja pozvali MMF i Međunarodnu agenciju za energetiku na istragu stvarnih i financijskih čimbenika koji su uzrok rasta i oscilacija cijene nafte. Samo ovog mjeseca cijene nafte dosezale su rekorde od 140 dolara za barel, a krivnja se prema nekima, svaljuje na špekulatore ili nestručne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se usporio rast cijena nafte, G8 je pozvao zemlje proizvođače da povećaju proizvodnju i isporuku kako bi smanjili prosvjede diljem svijeta zbog vrtoglavih cijena. Posljednji konsenzus po pitanju opravdanja cijena na svjetskom tržištu je "zastario", a sada je na MMF-u da pomogne pojasniti načine funkcioniranja globalnog gospodarstva, kazao je Strauss-Kahn.

Iduće gospodarske prognoze MMF će objaviti 24. srpnja te se predviđa duži period slabog rasta iako je gospodarstvo SAD-a, Europe i Japana bolje od očekivanog tijekom prvog tromjesečja.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara