MMF se posipa pepelom: Krivi smo jer nismo znali prepoznati veliku financijsku krizu

Foto: AFP

MEĐUNARODNI monetarni fond nije napravio gotovo ništa da spriječi veliku financijsku krizu iz 2008. godine, čak nije niti upozorio na nju na vrijeme. A imali su na raspolaganju instrumente da pravovremeno predvide slom globalnog gospodarstva. U vrlo oštrom izvješću na to je upozorio Nezavisni ured za procjenu, koji i sam djeluje u sklopu MMF-a.

Ignorirali dok su mogli

Lideri svjetskog gospodarstva bili su toliko uvjereni da je kriza u ekonomski razvijenim zemljama nemoguća, da su ignorirali jasne znakove upozorenja, stoji u izvješću. Presudna je bila i uloga političkih vođa, kojima financijska kriza nikako nije odgovarala pa su pokušavali ignorirati očito koliko god su mogli. Savršen primjer za to bio je tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je zajedno sa svojom Vladom, doduše, krizu uspio ignorirati drastično duže nego ostatak svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slabo unutarnje upravljanje MMF-om, nedostatak poticaja za suradnju i iznošenje kritičkog mišljenja koje odudara od većinskog standarda, te izvješća koja nisu 'povezala točkice' niti osigurala prikladan odgovor na krizu glavni su problem. A ulogu su odigrala i politička ograničenja", navodi se u izvješću Nezavisnog ureda za procjenu, u kojem su analitičari ukazali na najveće probleme MMF-a.

Posipanje pepelom

"Činjenicu da je MMF djelovao presporo, da nije na vrijeme niti dovoljno efektivno upozorio na sustavnu krizu moramo ponizno prihvatiti", izjavio je za BBC upravni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn. Ali ipak se pohvalio da je MMF imao važan utjecaj u mehanizmima kojima se odgovaralo na krizu, te da su priskočili u pomoć najizloženijim zemljama poput Grčke i Irske.

"Nakon što smo prepoznali krizu, pokrenuli smo reforme koje će povećati efikasnost financijskog nadzora. Zapravo, poboljšanja su već sada vidljiva", tvrdi Strauss-Kahn i dodaje kako izvješće Nezavisnog ureda za procjenu treba shvatiti kao poticaj za uvažavanje alternativnih pogleda na situaciju i raznih mišljenja o ključnim gospodarskim temama, i to ne samo unutar MMF-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara