Mobitelima i Mp3 playerima namjeravali aktivirati eksplozive u avionima

PAKISTANSKO ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je u četvrtak navečer kako su u toj zemlji provedena uhićenja osoba osumnjičenih za povezanost u pripremanje terorističkih napada na Veliku Britaniju i SAD.

U SAD-u su otkriveni novi detalji o terorističkoj zavjeri koja je za metu imala ciljeve u toj zemlji. Teroristi su za napad planirali upotrijebiti Mp3 playere ili mobilne telefone pomoću kojih su kanili detonirati svojevrsnu eksplozivnu tvar nalik gelu.

Američke vlasti navode da su osumnjičenici planirali raznijeti i do deset putničkih aviona koji bi iz Velike Britanije letjeli prema SAD-u. U sprječavanju napada zajedničkim snagama sudjelovale su britanske i pakistanske vlasti, navode službeni izvori.

Tijekom noći uhićeno je više osumnjičenika, a prvi službeni podaci iz Velike Britanije navodili su 21 uhićenu osobu. No, kasnija izvješća govore o 24 uhićena osumnjičenika, dok ih je još 5 navodno u bijegu i policija za njima intenzivno traga.

Nakon objave vijesti o uhićenjima, u svim većim britanskim zračnim lukama mjere sigurnosti povećane su na najveću moguću mjeru što je izazvalo brojna zakašnjenja putničkih zrakoplova, osobito na linijama od i prema glavnom londonskom aerodromu Heathrowu.

Kronologija razotkrivanja najveće terorističke prijetnje nakon 11. rujna

9. kolovoz, 11:00 - Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid se sreće s trustom mozgova "Demos" i drži govor u kojem tvrdi da se njegova zemlja susreće s "najvećom prijetnjom od vremena drugog svjetskog rata", te najavljuje da će se u skladu s time " morati redefinirati koncept ljudskih prava".

Noć 9/10. kolovoza - Širom Britanije izvršen cijeli niz policijskih racija u kojima je, po sada poznatim podacima, uhićena 21 osoba pod sumnjom za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri. John Reid sudjeluje na posebnom sastanku sigurnosnih službi. Tony Blair predsjednika Busha zove s ljetovanja na Karibima i detaljno ga izvještava o istrazi.

2:30 - Vodeći dužnosnici zračne luke u Manchesteru drže izvanredni sastanak vezan uz pojačanje sigurnosnih mjera.

5:35 - Scotland Yard obavještava javnost da je suzbijena "velika teroristička urota" s ciljem dizanja u zrak još uvijek nepoznatog broja zrakoplova. Javnosti se nedugo potom istim vijestima obraćaju ministar John Ried i ministar prijevoza Douglas Alexander. Na web-stranici britanske sigurnosne službe MI5 sigurnost u državi označena "kritičnom".

9:15 - Otkazani letovi između Belfasta i Londona.

9:50 - Paul Stephenson, zamjenik načelnika Scotland Yarda, javnost izvješćuje da je suzbijena urotu za cilj imala "masovno umorstvo neopisivih razmjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:50 - Peter Clarke, načelnik protuterorističkog odjela Scotland Yarda, tvrdi da je "broj, odredište i vrijeme" ciljanih letova još uvijek predmet istrage, ali isto tako da su osumnjičeni teroristi mjesecima bili pod prismotrom, te da je njihova urota imala "globalne razmjere".

12:00 - Press-konferencija ministara Reida i Alexandera, te zamjenika načelnika Alexandera. Svi kratki letovi British Airwaysa otkazani.

12:59 - Svi letovi Easyjeta iz Stansteda otkazani.

13:00 - Michael Chertoff, američki ministar domovinske sigurnosti, u izjavi medijima tvrdi da su ciljani zrakoplovi pripadali američkim tvrtkama. Direktor FBI Robert Mueller tvrdi da plan pokazuje "potpis" Al Qaede.

13:13 - Easyjetovi letovi iz zračne luke Gatwick otkazani.

13:16 - Ryanariovi letovi iz Stansteda otkazani. Putnicima rečeno da napuste zračnu luku i rezerviraju nove letove u vanjskim uredima.

13:49 - Glasnogovornik Gatwicka tvrdi da je otkazano 79 letova, a da će 10 % biti obavljeno. Putnici za njih u prosjeku čekaju sat i pol vremena.

14:28 - AirBerlinovi letovi iz Stansteda također otkazani.

15:00 - S Kariba Tony Blair posebnom izjavom čestita sigurnosnim službama na dobro obavljenom poslu.

15:50 - Avioni ponovno počinju letjeti s Heathrowa, ali s dugotrajnim čekanjima i zakašnjenjima.

D.A.;I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara