MODERNI RJEČNIK LATINSKOG JE "LIBER VENDITISSIMUS"

Neki latinski jezik smatraju mrtvim, no rječnik modernog latinskog objavljen u Vatikanu postao je "liber venditissimus" ili bestseler. L

Vatikanska izdavačka kuća objavila je sažeto izdanje, nakon što je raniji latinsko-talijanski rječnik u dva dijela, od A do L i od M do Z, rasprodan.

Tiskano je 500 primjeraka uz cijenu od 115 dolara. Cilj rječnika je da se jezik obnavlja, iako stari Rimljani nisu imali strojeve za pranje suđa, diskoteke i mini golf.

"Tu još uvijek ima života", izjavio je svećenik Claudio Rossini, direktor izdavačke kuće Libreria Editrice Vaticana.

Rječnik sadrži oko 15.000 moderniziranih latinskih riječi, od kojih su mnoge složene od onih postojećih. Stroj za pranje suđa je "escariorum lavator", a diskoteka "orbium phonographicorum

theca". Priprema se dopunski dio, uglavnom s riječima iz područja računalstva i informatike, koji će biti objavljena za dvije, tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projekt je pokrenula vatikanska Latinska zaklada, koju je papa Pavao VI. osnovao 1970-ih godina s ciljem održavanja latinskog u rimokatoličkoj crkvi.

Uporaba latinskog počela se opasno smanjivati nakon što je Vatikan dopustio vođenje misa na lokalnim jezicima. Papa Ivan Pavao II. često se žalio da ni njegovi svećenici više ne govore latinski.

Rječnik je više od znanstvenog pothvata. Vatikan ga treba zbog enciklika i drugih znanstvenih dokumenata na jeziku koji je još uvijek službeni, iako je u Vatikanu radni jezik talijanski.

"Koristan je i mi ga ovdje trebamo", kaže svećenik Reginald Foster, Papin stručnjak za latinski. "Pitanje je: Da li ga itko tamo vani razumije?".

Niti Vatikan nije imun na greške. Krivo napisano ime Švedske na latinskom na vatikanskoj poštanskoj marki koja je obilježavala Papin posjet Skandinaviji izazvala je reakcije kod ozbiljnih stručnjaka za latinski.

Talijani u Vatikanu primijetili su da rječnik ide ukorak s vremenom u Italiji, navodeći prijevod za nogomet, organizirani kriminal i politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara