Moeller očekuje usvajanje Europskog ustava u prosincu

DANSKI ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller, koji je u utorak boravio u posjetama Slovačkoj i Češkoj, izrazio je očekivanje da će nacrt europskog ustava biti usvojen na međuvladinoj konferenciji EU (IGC) sljedećeg mjeseca, ali i najavio da bi referendumi u pojedinim zemljama Unije mogli usporiti njegovu primjenu.

"Mislim da ćemo sve probleme oko europskog ustava moći riješiti do 13. prosinca kada se sastaje međuvladina konferencija", rekao je Moeller u Pragu.

Danska, Češka, Irska, Luksemburg, Portugal i Španjolska već su počele pripreme za održavanje referenduma o nacrtu europskog ustava. Očekuje se da će i većina ostalih zemlja, sadašnjih i budućih članica Unije, organizirati takav referendum do ljeta sljedeće godine. Dosad je jedino vlada u Berlinu odlučila da u Njemačkoj neće biti takvog izjašnjavanja o budućem ustavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moeller je u Pragu podsjetio da je danska vlada od svojih građana već dvaput dobila negativan odgovor na referendumima o raznim europskim pitanjima. "Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da uvjerimo birače, ali dosad dva puta nismo uspjeli, pa je naravno moguće da i treći put dobijemo negativan odgovor", kazao je Moeller.

Moeller je u Bratislavi izvijestio da je njegova zemlja predložila da se Europska komisija nakon proširenja Unije sastoji od 18 povjerenika i devet pridruženih članova, sviju sa pravnom glasa. Radi se o kompromisu između prijedloga Konvencije o budućnosti Europe koja predlaže manju i učinkovitiju Komisiju (15 povjerenika) i pojedinih zemalja koje i nakon proširenja žele zadržati staro pravilo da svaka zemlja Unije ima najmanje jednog "ministra u europskoj vladi".

"To je prijedlog o kojem bi se dalo razgovarati", rekao je Moellerov slovački kolega Eduard Kukan, "ali u ovom trenutku Slovačka se zauzima za načelo jednakosti - jedna zemlja, jedan povjernik".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara