Mofaz upozorava na atentate

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz upozorio je na pokušaje radikalnih organizacija da izvedu atentate kojima bi potkopali summit čije je održavanje predviđeno u utorak u Sharm elSheiku u Egiptu, izvijestili su u ponedjeljak izraelski mediji.

Na summitu se trebaju sastati izraelski premijer Ariel Sharon i predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Pozvan je i jordanski kralj Abdulah II.

"Terorističke organizacije će pokušati minirati taj summit", rekao je on dan ranije na tjednom sastanku vlade.

"Abas je rasporedio svoje policajce u pojasu Gaze, ali ta mjera nema veze s politikom aktivne borbe protiv terorizma koju od njega očekujemo", dodao je.

Mofaz je također rekao da raspolaže informacijama prema kojima Hamas i Islamski džihad, dva palestinska radikalna pokreta, kao i šijitski libanonski Hezbolah žele izvesti veći atentat na Izrael.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mofaz je potvrdio da će 500 palestinskih zatvorenika, "koji nisu okrvavili ruke", biti oslobođeno nakon summita u Sharm el-Sheiku i još 400 kasnije.

On je precizirao da je Izrael također pristao "kao osobnu gestu prema Abu Mazenu (Mahmudu Abasu) i Mohamedu Dahlaneu (bivšem palestinskom ministru sigurnosti) pustiti i Kasama Bargutija, sina Marwana Bargutija i još jednog aktivistu.

Marwan Barghuti (45), glavni tajnik Fataha na Zapadnoj obali, uhićen je u travnju 2003. i u lipnju 2004. ga je izraelski sud osudio na pet doživotnih zatvorskih kazni zbog upletenosti u nekoliko anti-izraelskih atentata.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara