Mogherini razgovarala s iranskim šefom diplomacije: Ključna pitanja izbjegličke krize i terorizma

Mogherini razgovarala s iranskim šefom diplomacije: Ključna pitanja izbjegličke krize i terorizma

Foto: FAH

VISOKA predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini u nedjelju je u telefonskom razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom upozorila da bi napetost koja se ponovno pojavila između šijitskog Irana i sunitske monarhije u Saudijskoj Arabiji mogla uništiti napore u cilju pronalaska političkog rješenja krize u Siriji.

U pisanoj izjavi Mogherini je rekla da je u nedjelju imala dugi telefonski razgovor sa Zarifom nakon što je u Iranu izbilo nasilje zbog smaknuća šijitskog klerika Nimra Bakera al-Nimra u Saudijskoj Arabiji u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mogherini je poručila da se sa Zarifom suglasila oko činjenice da sve uključene strane trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi situaciju zadržale pod nadzorom i spriječile porast sektaških napetosti.

"Međunarodna zajednica i glavni regionalni čimbenici aktivno surađuju u potpori političkom rješenju krize u Siriji i zajedničkom nastupu protiv terorističkih skupina i ta nastojanja ne smije ugroziti nova nestabilnost", rekla je Mogherini.

Mogherini je poslije toga telefonski razgovarala i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Džubeirom, kojem je ponovila protivljenje Europske unije smrtnoj kazni i prenijela zabrinutost zbog opasnosti od porasta sektaškog nasilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara