Moguća je nova globalna financijska kriza

Tekst: J.D.
Foto: Wikipedia


NOURIEL ROUBINI, ekonomist koji je predvidio financijsku krizu koja je diljem svijeta dovela do gubitaka većih od 1,6 bilijuna dolara upozorio je na konferenciji u Cape Townu kako je moguće da se "sije sjeme nove financijske krize".

Diljem svijeta, investitori pozajmljuju dolare kako bi kupovali imovinu, uključujući dionice i sirovine, čime stvaraju "ogromne imovinske mjehure" koji mogu potaknuti novu financijsku krizu u roku od dvije godine, upozorio je on. "Svi igraju istu igru i ta igra postaje opasna", rekao je.

Novi mjehuri

U proteklih godinu dana vrijednost dolara pala je 13 posto u odnosu na košaricu od šest velikih valuta nakon što su američke Federalne rezerve (Fed) skresale svoju ključnu kamatnu stopu na razinu blizu nule, nastojeći potaknuti američko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dolar se kad tad mora podići s rekordno niskih razina, jer će Fedsi morati povećati troškove kreditiranja i ukinuti stimulativne mjere, uključujući kupovinu vladinog duga. To može natjerati investitore da odustanu od prakse pozajmljivanja u zemljama sa nižim kamatama, u kojima se polako ali sigurno prave imovinski mjehuri.

"Postoji rizik da sijemo sjeme sljedeće financijske krize. Ovaj imovinski mjehur uopće nije u skladu sa slabim ekonomskim oporavkom i fundamentalnim čimbenicima na financijskom tržištu", ukazao je Roubini, istaknuvši na dionice, naftu i sirovine. Pucanje imovinskog mjehura ne mora se dogoditi još dvije godine, jer "zid likvidnosti" i dalje diže cijene imovine.

Anemičan oporavak i opasnosti

Recesija u SAD-u je, smatra Roubini, završila, ali ekonomski oporavak u razvijenim zemljama bit će "anemičan", dok bi mogao biti brži u zemljama u razvoju

Roubini je u srpnju 2006. godine upozorio na dolazak velike krize, a oni koji su poslušali njegova upozorenja uspjeli su se zaštititi od najgoreg kraha najvećeg američkog burzovnog indeksa S&P u zadnjih 70 godina. S&P je u zadnjih 12 mjeseci porastao za 58 posto, ali je Roubini već nekoliko puta upozorio kako se nije izašlo iz opasne zone.

Brojni su analitičari, i na zapadu i u Aziji, posebnu istaknuli stvaranje imovinskog mjehura u Kini, u kojoj labava monetarna politika uzrokuje lagani pristup novcu i sve veći rast imovine, posebno nekretnina. Postroženje monetarne politike u Kini moglo bi za posljedicu imati pucanje tog mjehura, a to bi se moglo preliti na ostatak svijeta, uzrokujući značajno usporenje oporavka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara