Moguća odgovornost Kardelja za poratne likvidacije neće utjecati na prijavu protiv Ribičiča

Novi dokument koji sugerira da bi za masovna ubojstva u Sloveniji nakon drugog svjetskog rata mogao biti odgovoran Edvard Kardelj neće utjecati na istragu protiv Mitje Ribičiča, izjavio je u ponedjeljak za Slovenski radio Pavel Jamnik, šef odjela slovenskog MUPa za istraživanje poratnih događaja u Sloveniji.

"To je samo povijesni dokument. Sve osobe koje se u njemu spominju su mrtve i to nema veze s kaznenom prijavom protiv Mitje Ribičiča", izjavio je Jamnik.

Povjesničar Mitja Ferenc prezentirao je naime u ponedjeljak depešu koju je 25. lipnja 1945. godine tada najmoćniji čovjek slovenske komunističke partije Edvard Kardelj poslao Borisu Kraigheru, tadašnjem predsjedniku slovenske poratne vlade u kojoj se kaže da više nema razloga da se "čišćenja" provode tako sporo, što se možda odnosi na odluku o likvidaciji iz Austrije vraćenih slovenskih domobrana.

Ferenc je dokument predstavio u povodu izložbe koja se u Celju u utorak otvara na temu poratnih likvidacija u Sloveniji.

Do sada je u Sloveniji pronađeno više od 400 lokacija sa žrtvama, ali su istražena i ekshumirana samo neka mjesta, a nije točno određen ni broj žrtava. Najviše je otkriveno masovnih grobnica u kojima se pretpostavlja da su ubijeni Slovenci (108), slijede masovne grobnice gdje su hrvatske žrtve (84), a onda Nijemci (61). No. pretpostavlja se da je u ljeto 1945. u Sloveniji među svim ubijenima bilo najviše Hrvata, pripadnika oružanih snaga NDH i civila, iznijeli su u ponedjeljak na konferenciji za novinare priređivači izložbe u Celju.

(Hina) xlfia ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara