Mohammed želi umrijeti kao mučenik zbog napada na SAD

SAMOPROZVANI pokretač napada na SAD 11. rujna 2001. godine i zapovjednik Al-Qaide, Khalid Sheikh Mohammed pojavio se danas prvi put pred vojnim sudom u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Tužitelji su za Khalid Sheikh Mohammeda i ostalu četvoricu optuženih, koje se tereti za ubojstva gotovo tri tisuće ljudi u napadu na New York i Washington "11. rujna" s po jednom točkom optužbe za svakog ubijenog, za urotu, napad na civile i terorizam, zatražili smrtne kazne.

"Želim umrijeti kao mučenik"

Mohammed je na suđenju na engleskom izjavio sucu kako već duže vrijeme želi smrtnu kaznu kako bi mogao "umrijeti kao mučenik", odbijajući mogućnost da ga brani vojni branitelj koji mu je dodijeljen, kao ni privatni odvjetnik, već da se želi sam zastupati, prenose američki mediji.

Također, zajedno s ostalim optuženima je izjavio i to kako ne priznaje američki vojni sud već samo šerijatski zakon, te dodao kako će se "pokoriti samo onome što mu je Alah dodijelio".

Petorica suoptuženika, navodni pripadnici Al-Qaide su tako sjeli na optuženičku klupu pred suca, marinskog pukovnika Ralpha Kohlmana, dok su novinari postupak pratili preko zatvorenog video sustava u press sobi pokraj sudnice.

Kad je Kohlman ušao u sudnicu nitko od njih nije ustajao, dok su tijekom saslušanja međusobno slobodno razgovarali i smijali se, bez opomene suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudjelujemo u inkviziciji, a ne suđenju"

Mohammed je još izjavio kako su ih američke snage nakon zarobljavanja u Pakistanu 2003.  godine prebacile u Guantanamo, gdje sada sudjeluju ne u suđenju, već u "inkviziciji".

Inače, za Khalid Sheikh Mohammeda, kojeg SAD opisuje kao jednog od najzloglasnijih svjetskih terorista se vjeruje da je bio treći u hijerarhiji Al-Qaide. Isto tako, on je jedan od uhićenih koji su u tajnim zatvorima CIA-a podvrgnuti u, najmanju ruku, upitnim tehnikama ispitivanja.

Petoricu se još tereti da su se urotili kako bi financirali, trenirali i usmjeravali 19 otmičara koji su zaposjeli četiri aviona u napadima koji su uništili World Trade Center i oštetili Pentagon, nedaleko od Washingtona.

Mohammed je još, u priznanju koje je bilo pročitano na saslušanju 2007. godine potvrdio kako je kompletno odgovoran za napade na dva američka grada, te da je i sudjelovao u više od 30 terorističkih urota diljem svijeta.

A.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara