MOL ima 47,15 posto Ine i najavljuje daljnje pregovore s Vladom

MOL ima 47,15 posto Ine i najavljuje daljnje pregovore s Vladom

"PONUDA za preuzimanje dionica društva INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. zatvorena je dana 10. listopada 2008. godine u 12:15 sati. U ponudi je pohranjeno ukupno 2.215.469 otplaćenih dionica oznake INA-R-A što predstavlja 22,15% dionica", stoji na službenim stranicama Središnje depozitarne agencije (SDA). To u konačnici znači kako je uz prijašnjih 25 posto mađarski MOL sada vlasnik 47,15 posto hrvatske Ine.

Spremni za Sanadera

Unatoč kalkulacijama u medijima mađarski MOL nije prešao pedeset posto vlasništva. Treba naglasiti kako se MOL-ova dobrovoljna ponuda za preuzimanje Ine odnosila na nešto više od 30,16 posto dionica, odnosno na sve dionice Ine koje nisu u vlasništvu MOL-a i hrvatske Vlade.

Nakon službene objave SDA, oglasio se i predsjednik Uprave te glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi ocijenivši kako je ostvaren važan korak prema jačanju partnerstva s Inom. Hernadi je izrazio i spremnost za nastavak razgovora s hrvatskom Vladom o razvoju Ine i njezinim upravljanjem u budućnosti.

Također iz uprave mađarskog MOL-a poručeno je kako osigurano dovoljno sredstava za zaključenje ove transakcije, dok je SDA objavila kako je krajnji rok za isplatu novčanih sredstava dioničarima 17. listopada ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančec traži pravo veta

Sukladno najavama s Markova trga, sljedećeg tjedna nastavit će se tako pregovori Vlade i MOL-a o redefiniranju međusobnog dioničkog ugovora. Podsjetimo razgovori su nužni posebice zbog toga jer 28. listopada ove godine istječe pravo veta Vlade na raspolaganje dionicama Ine u vlasništvu MOL-a, ali i zbog toga jer je udio države u Ini pao ispod 50 posto.

"Vlada će inzistirati da i sljedećih pet godina ima pravo veta na odluku MOL-a o raspolaganju Ininim dionicama, uključujući i dionice koje MOL kupi u javnoj ponudi", kazao je o toj temi još jučer potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

I.Ć.
Foto:Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara