Moldavski separatisti prijete ratom

MOLDAVSKI separatisti upozorili su u utorak na mogućnost izbijanja novoga rata u toj bivšoj sovjetskoj republici dođe li do intervencije NATOa ili nekih drugih međunarodnih snaga u njihovoj regiji.

Naime, moldavski separatisti iz odmetnute regije Pridnjestrovlje osjetljivi su na neke ideje u zapadnoj Europi da se u Moldaviju pošalju mirovne snage. "Poduzmu li se takvi koraci, to bi dovelo do novoga izbijanja sukoba, moguće čak i oružanoga", rekao je Oleg Gudimo, zamjenik ministra policije u međunarodno nepriznatoj vladi Pridnjestrovlja, komadića zemlje na istočnoj obali Dnjestra uz granicu Moldavije i Ukrajine.

"Stanovništvo će i okupljanje nekih drugih snaga pod pokroviteljstvom NATO-a, OESS-a ili Vijeća Europe smatrati izravnom stranom intervencijom", rekao je Gudimo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadna Europa na Pridnjestrovlje gleda kao na mjesto bezakonja i raja za krijumčare i trgovce oružjem, a nakon što Rumunjska ove godine uđe u NATO i za koju godinu u EU imat će još jedno potencijalno krizno žarište na svojim granicama.

Kad se raspao SSSR, koji je veći dio Moldavije oteo Rumunjskoj nakon Drugog svjetskoga rata, stanovništvo tamošnjeg ruskog govornog područja prepalo se mogućeg ponovnog ujedinjenja s Rumunjskom i uspostavilo vlastitu upravu u Pridnjestrovlju. Veći oružani sukob u Moldaviji spriječila je intervencija ruskih snaga 1992. godine. I danas se u Pridnjestrovlju nalazi još 1500 ruskih vojnika.

Rusija je lani ponudila Moldaviji, koja je sada uz Albaniju najsiromašnija europska država, rješenje spora uz moldavsku obvezu da se država pretvori u demilitariziranu republiku s dvjema federalnim jedinicama široke autonomije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara