Molekula iz crvenog vina produljuje život

ZNANSTVENICIMA je otprije poznato da smanjeni unos kalorija može produljiti život, no novi recept za dulji život mogao bi biti još jednostavniji.

Molekule pronađene u crvenom vinu, kikirikiju i još nekim proizvodima biljnog podrijetla usporavaju starenje kao i smanjeni unos kalorija.

To bi znanstvenike moglo dovesti do pronalaska lijekova koji produljuju život i liječe "staračke" bolesti, piše časopis "Nature".

Znanstvenici su utvrdili da molekula resveratrol produljuje život jednostaničnih organizama za 80 posto. Resveratrol se može naći u crvenom vinu i grožđu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Sinclair, profesor patologije na Harvardu, nada se da bi molekula mogla produljiti život i višestaničnim organizmima, poput crvi, vinske mušice i, vjerojatno, ljudi.

Sinclair, čija je studija objavljena u časopisu "Nature", rekao je da pokusi na crvima i vinskim mušicama već daju obećavajuće rezultate, a slične pokuse najavio je i na miševima.

Molekule koje produljuju život pripadaju porodici polifenola. Među njima je i resveratrol, sastojak koji crveno vino u umjerenim količinama čini zdravim za ljude.

Sinclair se nada da bi njegova studija mogla objasniti zašto crveno vino štiti od srčanih bolesti i zašto resveratrol sprječava nastanak raka kod miševa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara