Molitva za ubijene u jami Bezdan u Kostreni 1945.

Uz jamu Bezdan u Kostreni pokraj Rijeke danas je održana molitva u znak sjećanja na pripadnike njemačke vojske i hrvatskih vojnih postrojba bivše NDH, koje su na tom mjestu 1945. ubili partizani, a s njima i tadašnjeg sušačkog župnika Martina Bubnja.

Naime, u travnju i svibnju 1945. pokraj jame Bezdan ubijani su i bacani u nju pripadnici njemačke vojske, među kojima je bilo mnogo Talijana, te pripadnici hrvatskih vojnih postrojba bivše NDH. Tada je ubijen i svećenik Martin Bubanj, kojega su jugokomunističke vlasti službeno osudile na smrt nekoliko mjeseci kasnije, pod optužbom za "suradnju s okupatorima".

Broj ubijenih za sada je nemoguće utvrditi jer se o tom događaju počelo javno govoriti tek nakon uspostave Republike Hrvatske, a sustavnih povijesnih istraživanja još nema.

Po nekim procjenama, u Kostreni je ubijeno više stotina osoba. Oni su dovažani u zgradu kostrenske osnovne škole iz raznih dijelova tadašnje Jugoslavije, te su noću tjerani do ove jame i ubijani.

U jamu je, po svjedočenjima mještana Kostrene, bacano živo vapno, a kasnije je zatrpavana otpadnim materijalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Službu riječi i molitvu, na kojoj se danas okupilo 50-ak mještana Kostrene i njihovih gostiju, predvodio je sušački župnik Josip Manjgotić.

On je pozvao na molitvu za sve mrtve bačene u tu jamu, ali i za milost njihovim ubojicama.

Sušački župnik Manjgotić izrazio je i želju da se dozna puna istina o toj masovnoj likvidaciji ratnih zarobljenika prije 60 godina, te je - govoreći o događajima u Drugom svjetskom ratu i nakon njega - naglasio da i danas "zločini jednih nisu isto što i zločini drugih".

Napomenuo je da današnju molitvu na mjestu masovne likvidacije kod jame Bezdan "treba sagledavati samo kao odavanje počasti mrtvima i da joj ne treba davati druga značenja".

(Hina) xdsil ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara