MOMA POSUDILA BERLINU 200 UMJETNIČKIH DJELA

Prvi put u povijesti, legendarna zbirka Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku preselila se zbog obnove, a kao privremeno mjesto boravka izabrala je Berlin, grad s burnim vezama s modernom umjetnošću.

"Ova izložba znači za Berlin povratak moderni: pokazuje nam što je Berlin mogao biti bez Hitlerove Njemačke, bez izopačenog shvaćanja umjetnosti, bez geta Demokratske Republike Njemačke", rekao je Peter-Klaus Schuster, direktor Neue Natonalgalerie koja će sedam mjeseci biti domaćin 200 od 3200 djela MoMA-e.

Većina djela pripada umjetnicima koji su, nakon što su se proslavili u Berlinu u razdoblju Belle epoque i u 20-im godinama, bili protjerani. Impresionisti, ekspresionisti, fovisti, kubisti, dadaisti, nadrealisti: nitko nije bio po volji nacistima.

Drugi razlog odabira Berlina koji se za domaćina ove izložbe natjecao s uglednim kandidatima kao što su londonska Tate Gallery i pariški Centar Pompidou, zove se Ludwig Mies van der Rohe.

Arhitekt Neue Nationalgalerie, pravokutnog kvadra od stakla i čelika, član je Bauhausa, smatran jednim od začetnika dizajna i moderne arhitekture, koji je 1937. iselio u Sjedinjene Države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izložba je susret iznimnih umjetničkih djela s iznimnim djelom jednog arhitekta, zamišljenim da prikaže umjetnički stil MoMA-e. Veza između zbirke i Miesove arhitekture bitna je za shvaćanje moderne, različitog način razmišljanja i propitivanja", misli direktor MoMA-e Glenn D. Lowry.

Prijevoz izložaka prilično je povećao cijenu ovog kulturnog događaja: 8,5 milijuna eura, ne računajući troškove osiguranja koje je preuzela na sebe njemačka država.

To je cijena "vraćanja korijenima", kako kaže direktor MoMA-e. Povratak je to nad kojim su pokroviteljstvo zdušno prihvatili šefovi američke i njemačke diplomacije Colin Powell i Joschka Fischer, koji u pismu izražavaju nadu da će umjetnost dodatno ojačati njemačko-američko prijateljstvo.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara