Mongtomery o odmrzavanju računa bivše SFRJ u SAD

ODMRZAVANJE novca koji se nalazi na računima u SADu nije problem američke administracije, već problem državanasljednica bivše Jugoslavije, izjavio je američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery.

"Mi bismo to željeli napraviti već danas, ali je problem u tome što nemamo pristanak ostalih država i bez takvog sporazuma ova bi sredstva mogla biti predmet sudskih sporova, pa postoji opasnost da taj novac nitko nikad i ne dobije. Ono što pokušavamo u ovom trenutku jest da učinimo da sve države-nasljednice shvate o čemu se radi", kazao je Mongomery u intervjuu za dnevnik "Danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Montgomery je pozdravio najavu Vlade Srbije da će izvanredno stanje biti ukinuto krajem ovog mjeseca.

"Mislim da su svi, uključujući i Vladu Srbije, svjesni da je izvanredno stanje vrlo ozbiljna stvar, ako traje suviše dugo i da se može iskoristiti za zloupotrebe. Mi svi pozdravljamo najavu da će izvanredno stanje uskoro biti okončano. U isto vrijeme, želim biti oprezan da ne kritiziram Vladu u ovo vrijeme, jer je to kritičan trenutak za budućnost zemlje. Ubojstvo premijera Đinđića duboko je tragičan događaj koji se nije zbio u Europi desetljećima, mislim od ubojstva Ulofa Palmea, ali se i to dogodilo pod sasvim drukčijim okolnostima. Ovo je krupan posao i u obračunu s organiziranim kriminalom postignut je veliki uspjeh i zato ne bih kritizirao Vladu", kazao je američki veleposlanik.

Nedavnim posjetom, američki državni tajnik Colin Powell, kazao je Montgomery, želio je pokazati podršku Vladi u Beogradu u ovom teškom i složenom trenutku, ali i poštovanje ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću i da osobno izrazi sućut njegovoj obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara