Monografija Borisa Škvorca "Australski Hrvati: mitovi i stvarnost"

Hrvatska matica iseljenika (HMI) predstavit će sutra u Zagrebu monografiju australskoga profesora hrvatskoga jezika i književnosti Borisa Škvorca "Australski Hrvati: mitovi i stvarnost".

Monografija donosi osam kulturalnih rasprava o australskim Hrvatima, koje su plod sustavna praćenja i istraživanja života i rada australskih Hrvata. Rasprave nude uvid ne samo u ključna pitanja australskoga hrvatskog korpusa nego i u znanstveno-stručnu akribiju autora.

Knjigu će, kako je najavljeno, predstaviti ravnatelj HMI-a Nikola Jelinčić, Vinko Brešić, profesor sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, Željka Lovrenčić iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Vladimir Goss, profesor Filozofskoga fakulteta u Rijeci, i urednica Vesna Kukavica.

Boris Škvorc (Karlovac, 1962.) od 1988. živi u Australiji, a od 1991. predaje hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doktorirao je 1999. o temi "Irony and the Novels: The case of Miroslav Krleža".

Objavio je knjige "Ironija i roman: u Krležinim labirintima" (Zagreb, 2003.) i "Nema afrodizijaka do usamljenosti", antologija suvremene australske kratke priče (Zagreb, 2004.).

Jedan je od urednika časopisa Croatian Studies Review, bio je predsjednik Hrvatske znanstvene zaklade Australije i Novog Zelanda (1998.-2003.). Redovit je tjedni kolumnist australskoga hrvatskog tjednika Croatian Herald (Hrvatski vjesnik).

(Hina) pp,xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara