Monrovija: Evakuiraju se zapadni državljani

VOJNI helikopteri počeli su u ponedjeljak evakuaciju Amerikanaca i Europljana iz opkoljenog glavnog liberijskog grada Monrovije, javljaju svjetske agencije.

U trenutku kada se u zapadnim predgrađima Monrovije vode borbe između gerilaca LURD-a (Liberijci ujedinjeni za pomirbu i demokraciju) i snaga predsjednika Charlesa Taylora, iz zgrada veleposlanstava evakuiraju se zapadni državljani, njih oko 120, prema francuskom brodu usidrenom na Atlantiku.

U tome im pomaže oko 30-tak francuskih vojnika stacioniranih oko zgrada u kojima su smješteni diplomati zemalja iz EU. Američko veleposlanstvo čuvaju marinci.

Čelni čovjek LURD-a Sehon Damate Conneh Jr., koji se nalazi u Rimu na sastanku s katoličkom Zajednicom Sv. Egidio, koja posreduje u svjetskim sukobima, pozvao je svjetsku zajednicu da Tayloru poruči da sam siđe s vlasti kako bi se izbjeglo krvoproliće.

"Ako Taylor ne siđe s vlasti ući ćemo u Monroviju", rekao je Conneh.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taylor, koji je na vlast došao nakon pobjede na predsjedničkim izborima 1997. godine, nakon završetka sedmogodišnjeg građanskog rata, u subotu je za AP izjavio da ne kani grad predati gerilcima.

Najžešći napad gerilci su izveli prošlu srijedu kada je UN-ov sud u Sijera Leoneu Taylora osudio za ratne zločine zbog pomaganja tamošnjim gerilcima u 10-godišnjoj kampanji nasilja i terora.

Prije ofenzive na Monroviju, zbog građanskog je rata milijun ljudi raseljeno unutar Liberije a oko 300.000 ih je našlo utočište izvan zemlje.

Pod pritiskom SAD-a, LURD je u subotu objavio prekid vatre, objavivši Tayloru ultimatum da za tri dana napusti predsjedničku dužnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara