Monrovijom zavladao strah

STRAH je u subotu zavladao liberijskom prijestolnicom Monrovijom, kada su u predgrađima izbile borbe pobunjeničkih i vladinih snaga, a tisuće uplašenih stanovnika pokušavaju se skriti od nasilja, javljaju svjetske agencije.

Pobunjenička skupina "Ujedinjeni Liberijci za pomirenje i demokraciju" doprla je do ključnog mosta na rijeci Saint Paul i nalazi se samo deset kilometara od središta Monrovije.

Nema neovisnih potvrda o tome tko kontrolira koje područje.

Tisuće ljudi napuštaju domove i odlaze prema središtu grada i južnim predgrađima. Još su svježa njihova sjećanja na krvoprolića iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su pobunjenici poharali Monroviju, ubivši 200 tisuća ljudi.

Pobunjenici se od 1999. godine bore protiv predsjednika Charlesa Taylora, koji je za predsjednika izabran 1997. godine, godinu dana po svršetku sedmogodišnjeg građanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države zatražile su u petak hitan prekid vatre, uspostavu prijelazne vlade i održavanje novih izbora.

Zapovjednik trgovačkog broda "Benty" - usidrenog u luci glavnoga liberijskog grada Josip Alborghetti u petak je u poruci splitskoj agenciji "Marinconsult", koja je posredovala pri ukrcaju hrvatskih pomoraca, zatražio hitnu evakuaciju sedmorice hrvatskih članova posade broda otetog u svibnju u liberijskim vodama.

"Benty" su 18. svibnja ispred luke Harper oteli liberijski vojnici, bježeći pred pobunjenicima, ukrcali na njega tisuću izbjeglica i prisilili posadu, na čelu s kapetanom Josipom Alborghettijem, da ih prevezu u 220 milja udaljenu Monroviju.

Brod je uplovio u monrovijsku luku 20. svibnja, a pomorcima "Bentya" oduzete su putovnice i već ih gotovo tri tjedna kao taoce na brodu čuvaju pripadnici obalne straže, dok je "Bentyju" zabranjeno isplovljivanje.

Stanje na brodu postaje neizdržljivo, stoji u poruci kapetana Alborghettija koji traži evakuaciju naših pomoraca, napominjući da je odgovoran za njihovu sigurnost.

Uz kapetana Alborghettija (1940.) na teretnjaku "Benty" nalaze se: Ivan Rajić (1941.) prvi časnik palube iz Šibenika, Dalibor Perišić (1952.) upravitelj stroja iz Splita, Dalibor Cvitanić (1946.) mehaničar iz Splita, Boris Mazalin (1971.) kormilar iz Šibenika, Zorko Sandrovac (1955.) mornar iz Rijeke, te Boris Finžgar (1953.) kuhar iz Splita.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara