Moody´s ponovno srezao kreditni rejting francuskih banaka

Foto: Ilustracija

AGENCIJA Moody's danas je za jedan stupanj srezala kreditni rejting tri velike francuske banke, prvenstveno zbog njihovih poteškoća prilikom posuđivanja novca.

Agencija je bankama Credit Agricole i BNP Paribas spustila rejting sa Aa2 na Aa3, a banci Societe Generale sa Aa3 na A1. Valja napomenuti kako je Moody's u rujnu već srezao rejting Credit Agricolea i Societe Generalea, uz prijetnju kako će to učiniti ponovno ako se situacija ne popravi. Tad je razlog bila njihova izloženost grčkom dugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Likvidnost i mogućnosti financiranja su drastično opali za svaku od navedenih banaka. Perspektiva također ne izgleda dobro, pa postoji mogućnost novog snižavanja rejtinga ukoliko se pritisci povezani s dužničkom krizom u Europi nastave", stoji u objašnjenju agencije za procjenu kreditnog rejtinga.

Bez obzira na lošu ocjenu Moody'sa, tržište nije pokopalo ove banke. Dapače, vrijednost njihovi dionica danas je rasla između dva i četiri posto. Međutim, to se može tumačiti kao odraz jučerašnje najave ECB-a da će sniziti kamate i osloboditi dodatna sredstva za komercijalne banke u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara