Morales obranio mandat bolivijskog predsjednika

Morales obranio mandat bolivijskog predsjednika

BOLIVIJSKI predsjednik Evo Morales proglasio je noćas pobjedu na referendumu o mandatu državnog poglavara, što mu omogućava ostanak na vlasti i nastavak programa socijalističkih reformi.

"Bolivijski narod je danas svojim glasovima izrazio podršku konsolidaciji promjena", rekao je Morales, obraćajući se tisućama pristaša okupljenih ispred predsjedničke palače u La Pazu.

"Nastavljamo s vraćanjem naših prirodnih resursa, konsolidacijom nacionalizacije i državnim preuzimanjem tvrtku", tvrdi ljevičarski predsjednik, a prenosi Reuters.

Građani Bolivije su se također izjašnjavali o mandatima devet provincijskih guvernera među kojima su i protivnici Moralesovih socijalnih reformi i zagovornici veće autonomije u odnosu na središnju vlast. Prema neslužbenim rezultatima, Morales je dobio podršku više od 60 posto izašlih birača, ali su izjašnjavanje preživjeli i desničarski orijentirani guverneri.

Moralesu, bivšem uzgajivaču koke, pobjeda će omogućiti provođenje reformi koji uključuju nacionalizaciju, podjelu zemlje seljacima te novi ustav koji bi osigurao veća prava siromašnim slojevima društva. Plebiscit je zatražio sam Morales nakon što se nekoliko provincija – i to one najbogatije - na ranije organiziranim referendumima izjasnilo za više autonomije u odnosu na središnju vlast. Morales, koji se tome protivi, je odlučio svoj mandat staviti na kocku, ali i mandate devet provincijskih guvernera koji se protive njegovoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moralesu je za pobjedu bilo potrebno 46,3 posto glasova, a pokrajinskim guvernerima više od 50 posto kako bi zadržali svoje položaje.

Ankete su pokazivale da je Morales i dalje popularan, posebno među dvije trećine najsiromašnijih stanovnika Bolivije, iako je, uoči referenduma, zbog prosvjeda morao otkazati nekoliko skupova u oblastima koje kontrolira desničarska oporba.

Prema bolivijskom zakonu oporba je u nastojanju da svrgne Moralesa s mjesta predsjednika, morala na referendumu dobiti jedan glas više nego što je sam Morales dobio na izborima 2005. godine – 1,544.374 glasova.

Bolivija ima ukupno 9,2 milijuna stanovnika, a na referendumu se izjašnjavalo više od četiri milijuna s pravom glasa.

Morales, koji je prije dvije godine dobio 54 posto glasova, obećao je povlačenje iz političkog života u slučaju neuspjeha na referendumu.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara