Morgan Tsvangirai ponovno uhićen

Morgan Tsvangirai ponovno uhićen

OPORBENI lider Zimbabvea, Morgan Tsvangirai, ponovno je uhićen, ovaj puta zajedno s 20 članova svoje stranke. Uhićenje se dogodilo malo prije nego što je njegova stranka, Pokret za demokratsku promjenu, pokušala održati novinsku konferenciju u glavnom gradu Harareu.

Istodobno, predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nalazi se u Tanzaniji, na sastanku južnoafričkih zemalja. Očekuje se da će Mugabe, kojeg su ostale afričke zemlje dosad podržavale, dobiti hladan doček.

Glavni razlog tome je upravo nedavni incident, u kojemu je početkom mjeseca na političkom skupu uhićen Tsvangirai, zajedno s 50 članova Pokreta za demokratsku promjenu. Tsvangirai je pretučen i morao je biti primljen u bolnicu, nakon čega je pokrenuta zadnja velika kriza u Zimbabveu, nakon koje se čini da će Mugabe izgubiti vlast.

Po nedavnim glasinama, dvojica najmoćnijih ljudi u Mugabeovoj stranci dogovorili su se oko njegove polagane smjene. Također, očekuje se da će lideri južnoafričkih zemalja tražiti od Mugabea da ne kreće u novu, četvrtu predsjedničku kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se da je Mugabe ipak odlučio pokazati da u njemu ima borbe, a za žrtveno janje je ponovno uzeo Tsvangiraija, kojeg je policija uhitila nakon upada u sjedište Pokreta za demokratsku promjenu.

Tsvangirai je navodno htio govoriti novinarima o nedavnim otmicama članova svoje stranke, za koje optužuje Mugabea.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara