MORH: Hrvatskim vojnicima u Kabulu s malim zakašnjenjem isplaćene dnevnice

NAČELNIK Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Damir Denkovski izjavio je danas da su hrvatskim vojnim policajcima u UN-ovoj misiji ISAF u Afganistanu prošli tjedan isplaćene dnevnice na račun njemačke banke u Kabulu te novac na račune u Hrvatskoj.

Isplata dnevnica je kasnila, rekao je Denkovski i dodao da je riječ o prvoj međunarodnoj mirovnoj misiji HV-a u povijesti, da se sustav još nije "uhodao" i da nije riječ o velikom propustu MORH-a.

Denkovski je to rekao zamoljen da komentira današnje napise u novinama da vojnim policajcima u Kabulu kasne dnevnice i da su nezadovoljni odnosom Ministarstva obrane i Glavnog stožera prema svojim logističkim teškoćama.

Rekao je da su danas dobili pakete koje im je poslala rodbina i dva satelitska mobilna telefona za bolju vezu s Hrvatskom. Naveo je da svi osim dnevnica dobivaju i redovitu plaću u Hrvatskoj vojsci te da im je prije puta isplaćen predujam od 1500 američkih dolara.

Također je rekao da stanje u Kabulu potpuno nadziru pripadnici ISAF-a te da pripadnici hrvatskog voda uobičajeno obavljaju svoje dnevne obveze.

Vod Vojne policije u kojem su 44 pripadnika, među njima i četiri žene, otputovao je u afganistanski glavni grad Kabul 27. veljače ove godine u šestomjesečnu mirovnu misiju UN-a u okviru njemačkog kontingenta. To je prva naoružana vojna postrojba HV-a koja sudjeluje u nekoj međunardonoj mirovnoj misiji. Zadaća joj je osiguravati osoblje misije, podizati opću sigurnost u Kabulu te pomagati u osposobljavanju lokalne policje koju ustrojava prijelazna afganistanska vlada nakon dugogodišnjega građanskog rata u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara