MORH o dokumentu na kojem se temelji članak u ´Jutarnjem listu´

DOKUMENT na kojem se temelji članak u današnjem ´Jutarnjem listu´, pod naslovom ´Izvještaj Ministarstva obrane o zločinima u Medačkom džepu´ je radni materijal i s obzirom da je riječ o dokumentu s oznakom državne tajne u MORHu je pokrenuta istraga koja bi trebala pokazati eventualnu odgovornost onih koji su ga neovlašteno učinili dostupnim javnosti.

To je radni materijal, analitička prosudba nadležnih službi MORH-a i dostavljen je odgovarajućim institucijama Republike Hrvatske.

´S obzirom da se radi o dokumentu s oznakom državne tajne u MORH-u je pokrenuta istraga koja bi trebala pokazati eventualnu odgovornost onih koji su neovlašteno taj dokument učinili dostupnim javnosti´, navodi se u današnjem MORH-ovu priopćenju.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić danas je gostujući na ´Radiju 101´ rekao da je riječ o analitičkoj prosudbi, dakle nečemu što nije u formalno-pravnom smislu verificirani dokument ili zaokružena priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Apsolutno je loše, rekao bi nedopustivo, da takava prosudba (dokument) što nosi oznaku tajnosti bude na takav način objavljen. Amnestiram medije bilo kakve odgovornosti, ljudi u novinama rade svoj posao, a odgovornost apsolutno prebacujem na nas u sustavu, ne samo u sustavu obrane već i na ljude u drugim djelovima uprave jer je ta naša prosudba (dokument) bila dostavljena odgovarajućim službama´, rekao je Gareljić.

´Jutarnji list´ u tekstu ´Izvještaj Ministarstva obrane o zločinima u Medačkom džepu´ navodi da su ´urednici lista prije nekoliko tjdana dobili dokument koji se sastoji od detaljne analize događa u Medačkom džepu, i rekonstrukcije zapovijednog lanca u hrvatskim oružanim snagama tijekom operacije u Medačkom džepu´.

List piše da je dokument koji nosi oznaku državne tajne nastao u prvim mjesecima 2001. nakon što su hrvatske obavještajne službe doznale da haaški istražitelji prikupljaju podatke o događajima u Medačkom džepu, u Lici u rujnu 1993. kad je tamao ubijen veći broj srpskih civila.

List također navodi da im je koncem prošlog mjeseca jedan od bivših čelnika vojnih sigurnosnih službi potvrdio autentičnost tog dokumenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara