MORH o prosvjedu sindikata vezanog za poništenje odluke o povećanju plaća

U povodu prosvjeda tri sindikata u vezi sa stavljanjem izvan snage odluke o povećanju plaća službenika i namještenika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH, zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranja MORHa pukovnik Zoran Komar izjavio je danas da je odluka povučena prije nego je stupila na snagu jer Ministarstvo obrane funkcionira po privremenom obračunu.

Kad se donose novi državni proračun moći će se nastaviti pregovori sa sindikatima o politici plaća, rekao je Komar.

Naveo je da će se osnovati i zajednička stručna radna skupina koja će definirati koja radna mjesta imaju pravo na posebne dodatke na plaću.

Po Zakonu o obrani i službi u Oružanim snagama MORH je dužan definirati koja su službenička i namještenička mjesta s otežanim uvjetima rada i s pravom na posebni dodatak na plaću. Ta povećanja plaća ne mogu ići linearno, već selektivno, ovisno o težini radnog mjesta, naveo je Komar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika uputili su priopćenje u kojem oštro prosvjeduju protiv odluke ministra obrane o stavljanju izvan snage odluke o 15 postotnom povećanju plaće za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u.

"Smatramo da je sa stajališta pravne države neprihvatljivo i neozbiljno poništavanje odluka čije je donošenje bila zakonska obveza ministra obrane", ističu sindikati.

Također navode da su o poništenju odluke upoznati na nedavnom sastanku s ministrom Rončevićem uz obrazloženje da je ta odluka izazvala negodovanje zaposlenih u drugim državnim službama.

(Hina) aš/pp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara